Igor Záruba: Satanovo plémě

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Škorpili se, ale dohodli. Ministři financí Evropské unie šoupli velké a státem podporované banky pod kuratelu ECB, zbývá dopracovat detaily. Spokojeni jsou víceméně všichni. Premiér Petr Nečas může mluvit o prosazení konzistentního postoje. „Když to projde v této podobě, nebudeme mít důvod jednotný bankovní dohled vetovat,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek. Zdání, že Praha stále drží klíč k bankovní unii, je navozeno.

Jenže pravda je jinde. Projekt razí Německo a Francie, které vezou unii k tvrdému jádru. Vytrvalá česká NE k tomu či onomu jsou naopak jízdenkou na periferii. Dokážeme-li se jednou podívat dál než na špičku nosu, bude dobře. Jinak můžeme mít časem na krku rozhodování, zda v unii pokračovat. Myšleno v té unii, v níž máme nálepku kverulantů a jež se k nám točí zády.

Dojem, že Češi jsou Satanovo plémě, mohou mít ostatně právě Němci. Ti našli ve středu, v kontextu ódy prezidenta Václava Klause na knihu vicekancléře Petra Hájka, na webu Die Welt článek, jenž jim spis přibližuje. „Češi, kteří nemají nápad na dárek pod stromeček, si mohou oddechnout,“ ironizuje list dílo, v němž si to Hájek vyříkal s Václavem Havlem (služebník ďábla) či EU (vězení národů).

Autor má na svobodu slova právo, prezident by však měl slova vážit. Jeho výroky, že jde o skvělé čtení a skoro povinnou četbu, překračují hranici soudnosti. V kontextu výročí Havlovy smrti a uznalých slov, jimiž Klaus loni svého předchůdce ocenil, jsou navíc nevkusné.

David Klimeš: Vítejte v německé bankovní unii