Jan Pavec: Chovanec možná přijde o parťáka

zápisník, Jan Pavec

zápisník, Jan Pavec Zdroj: E15

Andrej Babiš „do televize fakt nesnáší chodit“. Založil si proto internetový videopořad Babišova kavárna, kde ho neruší a nerozčilují zbyteční oponenti. V centrále ANO proti němu sedí jen moderátorka, která předčítá dotazy ze sociálních sítí a na konci s ministrem „naprosto souhlasí“. Není proto divu, že Babiš už v neděli do křesla v Otázkách Václava Moravce proti oponentům nezasedl.

Nemá totiž rád, když se s ním nesouhlasí ve straně, při vládním hlasování a teď už i v médiích. Majitel Agrofertu si na odlišné názory ale stejně bude muset zvyknout. I kdyby chtěl kvůli sporům v koalici opustit Strakovu akademii, po předčasných volbách by stejně sám vládnout nemohl.

Odpočinek od tuzemské politické krize nabízejí Babišovi krajané v Bratislavě. Zmítá jí skandál, ve kterém ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi přišly na účet dvě platby od podnikatele Ladislava Bašternáka. Ten v podivné transakci inkasoval od státu na vratkách DPH miliony eur. Policie ale trestní oznámení odmítla.

Převody přímo na osobní účet představují sice od bankovek v igelitkách z časů mečiarismu určitý posun, avšak Kaliňák se ještě má co učit. Podvodnou skupinu údajně vedl Milan Chovanec, což je pouhá shoda jmen. Český ministr vnitra má ale i tak důvod ke smutku. Na konec slovenského kabinetu to nevypadá, ale Chovanec možná přijde o parťáka, který mu v Bruselu jediný rozumí. Pokud ještě bude po současné krizi ministrovat.