Jan Šindelář: Orient na Smíchově

bezdomovci

bezdomovci Zdroj: E15

V souvislosti s houstnoucí konkurencí na české železnici sílí aktivity nejrůznějších mluvčích a „píáristů“ vlakových dopravců. V závodě jde o to, kdo propašuje do novin či televize bezbariérovou toaletu, levnější jízdenku nebo o píď stabilnější Wi-Fi ve vlaku. Při letmém pohledu na titulky novin by se tak mohlo zdát, že říjen je na kolejích měsícem konkurenčního boje. Není tomu tak.

Mnohem zajímavější věci se dějí bez povšimnutí médií na smíchovském nádraží. Hned dvakrát během jednoho měsíce sem totiž zavítá legendami opředený Venice Simplon-Orient-Express.

Luxusní vlak, který vyjel poprvé před 125 lety, do Prahy jezdí víceméně pravidelně od roku 1994. Obvykle dvakrát za rok, letos dokonce třikrát. Vlak jezdí na Smíchov, protože se nevejde se svou délkou na hlavní nádraží. Několikrát do roka tak Orient Express vyplivne evropskou smetánku doprovázenou osobními sluhy mezi bezdomovce, kteří posedávají s lahvovým pivem u stánku na třetím nástupišti.

Není těžké si představit první dojmy boháčů z českého hlavního města. Za tak dokonalý kontrast by se nemusel stydět ani skutečný Orient z dob detektiva Poirota, zážitková turistika triumfuje. Kdo chce tedy nasát ojedinělý mix českého nádražního odéru a nejdražších světových parfémů, nechť zamíří příští týden na Smíchov.

Nový život pro česká nádraží

Utkání českých fotbalistů s Bulharskem v kvalifikaci na světový šampionát znovu nastolilo otázku, proč čeští příznivci neumějí fandit. Je to národní náturou, nebo špatnou hrou fotbalistů?