Jana Havligerová: EET už nese ovoce

pokladna

pokladna Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Aféra Fajád nepostrádá téměř komické prvky. Tedy alespoň její libanonská větev. Shodou okolností v den únosu pětice Čechů dostal advokát Švarc od Fajádových příbuzných zálohu na právní služby dvě stě tisíc dolarů, bratru pět milionů korun. Během únosu přišel právník o peníze i o fakturu. Možná těm „normálním klukům, kteří se chovali slušně“ – tak o únoscích mluví unesený tlumočník Homsi – šlo hlavně o peníze. A zpravodajec Psík byl nečekaný bonus.

Elektronická evidence tržeb nese první ovoce. Liberecký primátor Batthyány (ANO) si na Facebooku postěžoval, že soused, s nímž sdílí dvojgaráž, mu nadále odmítá poskytovat k použití svou část, byť ji nevyužívá. Liberecký politik si v ní přitom mohl celé tři roky ukládat své věci. Důvod změny je prostý – primátorova příslušnost k Babišovu hnutí. Soused oznámil, že s člověkem z ANO, které představuje největší hrozbu pro demokracii, nechce mít nic společného.

Islámský stát je nejnebezpečnější skupina současnosti a je silnější než někdejší al-Káida. Shodli se na tom, jak informoval sobotní deník Dnes, představitelé amerických a evropských tajných služeb na mnichovské konferenci. Na světové politické a bezpečnostní špičky, které se sešly, aby prodiskutovaly nejožehavější otázky, je to vskutku převratné zjištění.