Jana Havligerová: Elektronická evidence už jede

pokladna

pokladna Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Premiér Bohuslav Sobotka chce, aby byli ministři za sociální demokracii aktivnější. Šéfové rezortů mají být dravé štiky, ne líní, spokojení kapři. „Je třeba budíček, chtěl bych, aby ministři přidali,“ prohlásil šéf ČSSD po jednání ústředního výboru strany. A s jednotlivými rezortními šéfy hodlá probírat slabší místa jejich práce. Motivační rozhovor už absolvoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Teoreticky proti tomu nelze nic mít. Prakticky se ukázalo, že ani aktivitu není radno přehánět.

Majitelka domažlického šperkařství Petra Fenclová v ČT kritizovala elektronickou evidenci tržeb. Druhý den ráno do jejího obchodu, jak zjistil server Echo24.cz, dorazila tajná kontrola z místní správy sociálního zabezpečení. Šéf úřadu Jindřich Kohout pak bez obalu přiznal, že to bylo kvůli jejímu vystoupení. Podle ministryně práce Marksové to byla naprosto zbytečná buzerace, na níž její rezort nemá zájem. Hezké prohlášení. Schválně, jestli se ještě podobných dočkáme poté, co bude elektronická evidence tržeb zavedena. Tipujeme, že nikoli. To už bude buzerace posvěcená zákonem.

Den daňové svobody, od něhož začínáme vydělávat na sebe, nikoli na stát, připadl letos na 5. červen. Je to rekord. Tak brzy se to za patnáct let, po kterých ekonomové tuhle svobodu měří, stalo poprvé. Zvláštní důvod k radosti to ale není. Nevděčíme za to „hodnému“ státu, ale rostoucí ekonomice. Den daňové svobody je zkrátka podíl veřejných výdajů na hrubém domácím produktu v tom kterém roce. A výdaje opravdu neklesaly.