Jana Havligerová: Hlásí odluku, chtějí rozvod

Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek

Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Starostové a nezávislí utíkají ze svazku s TOP 09. Není to překvapení, oficiální oznámení prozatím jen odluky pro krajské volby nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Účelový sňatek dvou diametrálně odlišných politických uskupení přestával být funkční prakticky hned po propadáku v posledním krajském plebiscitu.

Zisk pouhých 6,63 procenta hlasů a 44 zastupitelských mandátů měl dohru v přepisování smlouvy o spolupráci. A bylo víceméně jasné, že dohoda je podmíněna mnoha věcmi a těžko vydrží až do roku 2017. Přesněji řečeno, zatím platí, že končit má před podzimními parlamentními volbami. Prodloužení není pravděpodobné, spíše se dočkáme předčasného vypovězení.
Euforie z roku 2010, kdy STAN a TOP 09 společně získaly 41 poslaneckých křesel, je zkrátka pryč.

I když se obě strany problémy a rozpory snažily bagatelizovat a zametat pod koberec, bylo čím dál zřetelnější, že regionálně ukotvení starostové nemají konzervativní politiku pod kůží. S TOP 09 obtížně hledali společná témata, která by fungovala na celostátní i krajské úrovni.

Radost netrvala dlouho

Sláva z úspěšné změny rozpočtového určení daní ve prospěch nejmenších obcí brzy vyprchala a dál už nebylo nic. Tedy nepočítáme-li fakt, že díky vstupu do sněmovny některé zhola neznámé tváře STAN získaly punc ostřílených politiků. Doba se změnila. Ekonomika je na vzestupu a šetření není populární. Možná ještě méně lidé slyší na obhajobu individuálních svobod.
Nacházíme se v časech, kdy voliče napříč republikou ovládá strach z migrace.

A hmatatelný je zvláště v menších městech a obcích. Starostům a nezávislým příliš nesedí ani ostře protibabišovský postoj a rétorika prvního místopředsedy, pravděpodobného budoucího šéfa TOP 09. K tomu všemu je potřeba ještě přidat teď už veřejné přestřelky mezi Miroslavem Kalouskem a zastupujícím lídrem STAN Petrem Gazdíkem.

Sečteno, odstřižení starostů od topky rok před krajskými volbami má z pohledu STAN želenou logiku. I v krajských volbách platí, že pokud se na kandidátkách vyskytují starostové z většího počtu obcí, mají k nim voliči větší důvěru.

Vlastní starostové TOP 09

Starostové a nezávislí mohou volné ruce natahovat prakticky k jakémukoli partnerovi. Záležet bude na nabídce. Na rozchod se připravovala i TOP 09. Zatímco před pěti lety neměla v regionech žádné zázemí, dnes už má i pár vlastních starostů.

V krajských organizacích je živo, šest z celkových čtrnácti má nové předsedy. Přesto bude pozice TOP 09 o poznání obtížnější. Najít celostátní téma, které by rezonovalo i v krajské politice, nebude pro topkaře jednoduché. Alespoň zatím žádné takové není na obzoru. Jistě, podobně na tom budou i ANO a ČSSD. Tito dva hlavní rivalové, kteří se servou o vedení krajů, mají ale velikou výhodu. Kdykoli se ochotně svezou na protimigrační vlně.