Jana Havligerová: Nejlepší obrana? Přece útok

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Glos Hynek/Euro

Andrej Babiš nařkl poslance ČSSD Šincla a jeho rodinu z korupce. Podle poslancových slov při tom čerpal z předem připraveného „kompra“. Málem už to vypadalo, že pracně vybudované základy vládní koalice se kvůli tomu zhroutí. Ale ne, žádný strach. Ono jde jen o to – slovy premiéra Sobotky – jak funguje a bude fungovat naše parlamentní demokracie.

Taková prkotina. Žádný koaliční spor to není, kabinet funguje bezvadně, daří se mu prosazovat zákony. Vládu netřeba bořit. Stačí, když se Babiš omluví. Tečka. Šéf nejsilnější vládní strany celou záležitost poslal do autu. Nebo možná přehrál na mandátový a imunitní výbor sněmovny, bude-li poslanec Šincl žádat satisfakci. Ale to už je čistě jeho věc.

Babiš se omlouvat nehodlá, to poslanec Šincl prý veřejně lhal, když se na plénu sněmovny ministra financí dotázal, zda ohledně zákona o pojišťovnictví není ve střetu zájmů. Vicepremiér žádnou tajnou složku na Šincla nemá, jen se na jednání s ním připravil. Zkrátka chtěl vědět, s kým se potýká, to je přece logické. Dělá to běžně před každým jednáním. Jistě.
Lidé, kteří se s ním střetli při obchodních jednáních, by to o tom mohli leccos vyprávět.

Babiš podobně vyjednává v byznysu a upřímně nechápe, proč by tak neměl činit v politice. Asi nejvíc se ho dotklo, že ho někteří politici nejen z opozičních řad, ale i z vládní koalice obviňují z estébáckých metod. Jemu jde přece o obecné blaho. Vicepremiér se za souhlasného kývání spolustraníků z poslaneckého klubu prostě postavil do role obětního beránka. A hned potom zaútočil. Ano, útok je nejlepší obrana, zvlášť vedený z dobře vybudované pozice. Z té pak lze případně dobře a občas dokonce i se ctí ustoupit.

Kompra, kompromitující materiály na soupeře, nejsou v politice nic nového. Používaly je při politických jednáních vždy prakticky všechny partaje. Politika, který by to činil tak přímočaře jako Babiš, jsme tu ovšem ještě neměli. Bylo to spíš takové veřejné tajemství, jen tu a tam se nějaký nešika prozradil. Nebo někdo prozradil jeho. Své by o tom mohla vyprávět právě sociální demokracie. Politický skandál z května 2000, který vešel ve známost pod názvem Olovo, patří k těm nezapomenutelným. Pro mladší ročníky – jednalo se o uměle vyrobený materiál, který měl zdiskreditovat tehdejší vysoce postavenou členku ČSSD Petru Buzkovou.

Aktuální Babišova aféra bude mít nejspíš jepičí život. Dva její hlavní aktéři – sociální demokracie i poslanec Šincl – už dali najevo, že by ji rádi zametli pod koberec. A lidovci jim v tom zdatně sekundují. Katarze se nejspíš konat nebude. Vsadit na to, že šéf hnutí ANO nezmění svoje dobře zajeté metody, lze s jistotou. Možná je jen nebude praktikovat tak okatě, tedy před svědky. Babiš – jak nás neustále přesvědčuje – je v politice proto, aby konal dobro. Tudíž platí, že účel světí prostředky. Komu se to nelíbí… Zbytek věty si jistě dokážete domyslet.