Jana Havligerová: O peníze jde až v první řadě

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny.

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné schůzi sněmovny. Zdroj: CTK

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala podá kvůli platům soudců ústavní stížnost. Vadí mu, že oproti platům poslanců porostou po pátečním hlasování sněmovny mnohem více. Přesněji řečeno díky Ústavnímu soudu mají vždy činit trojnásobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, zatímco platy ústavních činitelů momentálně jen 2,25násobek.

Bylo by však omylem domnívat se, že Kala hrdinně bojuje za naše zákonodárce. Onen „pouhý“ 2,25násobek se ho, tedy jeho mzdy, týká osobně. Jeho pobouření chápeme. A vyzýváme tímto všechny občany v zaměstnaneckém poměru, aby se též obrátili na Ústavní soud. Jejich platů se pravidelná valorizace netýká vůbec.

Páteční jednání dolní komory parlamentu opět skončilo předčasně. Uťal je místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který před projednáváním církevních restitucí žádal nejprve diskuzi se zkušeným exorcistou. TOP 09 a ODS si poté vyžádaly přestávky, které plynule překročily pracovní dobu. Pro lepší porozumění – Kalousek narážel na komunistického poslance Ondráčka, který kvůli vymítání ďábla v Česku interpeloval ministra kultury. Bez debat, nějaká forma vymítání by sněmovně rozhodně prospěla.

Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, exšéfku premiérské kanceláře, prověřuje policie kvůli možnému krácení daně.
Policisté ji podezřívají, že z drahých šperků a kabelek od nejrůznějších pohlavárů neodvedla daň.
To se nám ty obří korupční skutky, kvůli nimž padl Nečasům kabinet, pěkně scvrkávají. Ale pořádek musí být. Ještě by to chtělo prověřit, zda paní Nečasová odvádí poplatek za psa.