Jana Havligerová: Opencard a Blanka vedou

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Hlavní město Praha se už v roce 2011 mělo chlubit unikátním rekordem: otevřením nejdelšího městského tunelu v Evropě. Pokud hádáte, že je to komplex Blanka, trefili jste do černého. Píše se rok 2014 a metropole spěje k docela jinému rekordu. V nečinnosti.

Pražští zastupitelé na pátečním mimořádném zasedání ani po usilovné debatě neschválili seznam a vyčíslení prací za 1,34 miliardy korun nutných k dokončení celého díla. Hlasování, ač bylo pro jistotu tajné, k ničemu nevedlo. Pěkný hmatatelný výsledek protikorupčního tažení. Nikdo nechce nic rozhodnout.

Sněmovna schválila zřízení parlamentní vyšetřovací komise k pražské městské kartě Opencard. Má prověřit způsob, jakým byla kauza vyšetřována. O podobných komisích víme své, takže zrod té nové nebudeme komentovat.

Zaznamenáníhodná jsou ale slova ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která poslaneckou iniciativu vřele uvítala: „Za ty dva měsíce působení v pozici ministryně už vím velmi dobře, jak těžce se kontroluje činnost orgánů činných v trestním řízení. Jistě jste zachytili moje snahy o kontrolu státního zastupitelství v kauze Opencard a tunel Blanka. Na své dotazy, opakované, písemné i ústní, na nejvyššího státního zástupce ve většině případů obdržím odpověď, že vše je naprosto v pořádku.“ Ó, svatá prostoto.

Exšéfka České pošty, čerstvě ředitelka TV Barrandov Marcela Hrdá, dělá poradkyni ministru vnitra Milanovi Chovancovi. Nikoli mediální, to by přece jen byl očividný střet zájmů. Vzhledem k profesním zkušenostem poskytuje poradenství v oblasti eGovernmentu a rozvoje poštovních služeb. Obdivuhodná žena.