Jana Havligerová: Pomáhat, občas chránit

Silniční kontrola

Silniční kontrola Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta

Senátor Ivo Valenta, který ovládá loterijní gigant Synot, přišel s návrhem zřídit ministerstvo sportu. Podle něj je důležité, aby sport měl svého lídra, který pozvedne vlajku zhruba tří milionů sportovců, bude za ně lobbovat a prosadí pro ně potřebné množství finančních prostředků. Sportovci potřebuji dlouhodobou předvídatelnost financí plynoucích od státu či obcí, proto by stát měl k financování sportu posílat veškeré daňové příjmy ze všech typů sázkových her.

To je myšlenka, na níž se dá stavět. Například uvolnit, nebo úplně zrušit by se mohla regulace hazardu – čím vyšší příjmy z této činnosti, tím lépe by bylo sportovcům. Zprůhlednit by se dal i tok peněz. Třeba tak, že u každého sportovního hřiště by byla herna a její odvody by plynuly příslušnému klubu.

Policie znovu řeší házení vajíček na prezidenta Miloše Zemana. Jako trestný čin výtržnictví, trestní sazba až dva roky. Incident, který se stal vloni v listopadu na pražském Albertově, původně vyhodnotila jako přestupek proti občanskému soužití. Předpokládáme, že po došetření tohoto zločinu se vrátí i k vajíčkové kanonádě z předvolební kampaně v roce 2009. Pro úplnost připomínáme, že vajíčka na tehdejšího předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a další funkcionáře strany létala nejen v Praze, ale také v Kolíně a Plzni.

Za nedůsledné považuje konání policie i Adam B. Bartoš, šéf strany NE Bruselu – Národní demokracie. Veřejnost proto vyzývá k zakládání domobrany, následně jim chce dodat metodické pokyny. Podrobnosti nesdělil, ale jistě půjdou shrnout pod nadpis „Pomáhat a chránit“.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: