Jana Havligerová: Střední Čechy: Achillova pata ODS

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: E15

Mirek Topolánek měl svého Vlastimila Tlustého. Petr Nečas má zase Petra Tluchoře. Středočeská regionální organizace ODS, po Praze tradičně druhá nejsilnější v republice, se stává Achillovou patou konzervativní strany.

Na sobotním regionálním sněmu se o post šéfa Středočechů střetne právě Tluchoř, kterého Nečas na jaře zbavil funkce šéfa poslanců, s dosavadním regionálním lídrem Petrem Bendlem. Výsledek by mohl předznamenat nejen budoucí osud samotného Nečase, ale možná také jeho vlády.

Vypadá to jako déja vu. Při stejné volbě před čtyřmi lety se proti Bendlovi hodlal postavit právě Tlustý, zhrzený rebel a neústupný kritik tehdejšího premiéra Topolánka. Tady ale intenzivní pocit dříve prožitého a viděného končí.

Tlustý se ještě před volbou kandidatury vzdal. Hrál především sám za sebe, včas pochopil, že v regionálním sdružení má nevalnou podporu. Tluchoř je v úplně jiném postavení. Jeho rebelie nepramení z pouhého zhrzení, z naštvanosti, že přišel o funkci. Je nositelem topolánkovské vize úzké spolupráce ODS a TOP 09 až k postupnému splynutí a změny politické budoucnosti na pravici.

Je vůdčí postavou počtem možná nevelké, ale přece poměrně vlivné posttopolánkovské stranické opozice. A ta ještě neopustila myšlenku, že by se o novém vedení ODS mělo rozhodovat v řádném termínu příští rok v červnu, tedy na prahu kampaně před krajskými a senátními volbami. Prodloužení mandátu vedoucích funkcionářů strany o půl roku, do prosince 2012, je tedy věcí, o niž se hraje bezprostředně. Nečas, označovaný za nerozhodného premiéra, tentokrát jako předseda ODS zasáhl bleskově. Topolánkovskou pátou kolonu oslabil odvoláním ministra zemědělství Ivana Fuksy, dalšího vlivného Středočecha a Tluchořova stoupence.

Na kongres občanských demokratů, který se sejde už 22. října, tak Nečas pojede jako „silný“ vůdce, jenž má svou stranu pod kontrolou. To může být pro výsledek rokování, které má prodloužit mandát vedení strany, podstatné. Bez ohledu na to, jak dopadne volba ve středočeské organizaci. Ovšem i při ní by mělo zabrat, že Nečas pomohl Bendlovi jeho jmenováním ministrem.

Ani tato jakkoli důležitá bitva uvnitř ODS ovšem nemusí být zdaleka poslední. Tluchoř a jeho spojenci, kteří postupně přicházejí o vliv na celostátní úrovni, to hned tak nevzdají. Stále mají dobré zázemí nejen ve Středočeském kraji, ale také v Příbrami, odkud pochází Ivan Fuksa, či v Kolíně, kde má slovo Tluchořův tchán a exministr zdravotnictví Luděk Rubáš.

Vzdát to nemůže ani Nečas. Dobu, po niž může pokračovat v boji s vnitrostranickou opozicí, má dost přesně vymezenou. A to do krajských a senátních voleb.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.