Jana Havligerová: Z ODS je strana jednoho solitéra. Schválně?

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Přede dvěma lety, na červnovém kongresu ODS, dostal Petr Nečas vše, co chtěl. Po delším váhání se tehdy uchýlil ke kroku ve straně nevídanému. Přes varovně zvednuté prsty – není to demokratické – delegátům řekl, kteří straníci by mu měli krýt záda v předsednictvu. A delegáti zahodili dohody uzavřené před kongresem a na jmenovanou pětici mu kývli. Naděje, že nečasovská ODS bude úplně jiná než ta topolánkovská, tím značně posílily.

Po dvou letech je všechno jinak. Z Nečase se stal solitér, s některými místopředsedy ODS vůbec nemluví, jiní jsou zase neviditelní.

Ale popořadě. Rozmíšky mezi předsedou a jeho zástupci začaly relativně brzo. První na řadě byl brněnský Pavel Blažek, z celostátního pohledu dnes pan Neviditelný. Téměř totéž platí o Pavlu Drobilovi, i když z jiných důvodů. Do ústraní se musel stáhnout kvůli korupční aféře, ve straně svůj vliv ovšem neztratil.

S první místopředsedkyní Miroslavou Němcovou přestal Nečas podle svědectví jeho spolupracovníků mluvit poté, co odmítla kandidovat na prezidentský post. Do úterý tak z původní sestavy zbývaly předsedovi ODS už jen dvě viditelné figury – Alexander Vondra a Jiří Pospíšil. To už neplatí. Pospíšila, kterého po přelomovém kongresu nazýval komunikativním a schopným politikem a nadějí občanských demokratů pro budoucnost, se Nečas zbavil. Zbývá už jen ministr obrany s fasádou pošramocenou kauzou ProMoPro.

Není tajemstvím, že Pospíšila baví a bavilo právo, nikoli stranická politika. Jako místopředseda strany byl v podstatě nepoužitelný. Nebo přesněji, jeho cena spočívala pouze v tom, že za ním stál plzeňský region. Navíc vztahy mezi premiérem a ministrem spravedlnosti byly minimálně od loňského podzimu na bodu mrazu, rozhodnutí zbavit se Pospíšila zrálo v Nečasovi delší dobu. Teď se mu jistě ulevilo.

Ještě nevíme koho, ale předseda ODS musí mít někoho v záloze. Ačkoli si v několika rozhovorech opakovaně stěžoval, že uvnitř strany je nucen složitě manévrovat, zatím vnitrostranické šachy zvládal dobře. A jak to vypadá, dokonce ho i baví. Vyhazov Pospíšila byl zcela jistě promyšlený krok. O pravých důvodech bleskurychlého padáku se sice zatím jen spekuluje, ale fakt, že se blíží kongres ODS, nelze přehlédnout.

Otázka tedy zní: Manévruje Petr Nečas s ODS, anebo strany? Na odpověď si patrně budeme muset počkat do podzimu. Pokud tedy byl Nečasův poslední kontroverzní tah skutečně promyšlen. A to by tedy skutečně být měl, volební preference občanských demokratů jsou na chabých šestnácti procentech. Odchod populárního Pospíšila z vysoké politiky zabarvený podezřením, že souvisí s jeho snahou o očistu justice, preference směrem nahoru nepožene.