Jaroslav Bukovský: Omyly a paradoxy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Telefony umaštěné od kaviáru z jesetera, klávesnice zalité Moet & Chandon, bohatýrský smích a shovívavé vtípky na adresu unie. Zhruba tak vypadala v den vyhlášení sankcí proti Rusku průměrná kancelář moskevských brokerů.

Nákupní objednávky na ruské akcie se přehazovaly vidlemi, rubl ztvrdl a zájem budily na burze mnohdy i banky v barvách Kremlu, které měly podle Západu skončit v prachu Rudého náměstí. A starý kontinent? Evropští investoři ve středu odešli do šaten se ztrátami. Kapitál rozhodl jasně: tahle penalta Moskvě skončila v rukavicích brankáře.

Když zhruba před měsícem zveřejnilo vedení NWR záměr vydat galaktických pět miliard nových akcií po 60 haléřích za kus, investoři zpozorněli. Ti z nich, kteří ovládají trojčlenku, si spočítali, že je jejich investice rázem o stovky procent předražená, a prodali. Idealistický zbytek vzpomínal na Bakalův lišácký úsměv během IPO a v dobré víře držel akcii v ceně tří korun dál.

Čtvrtek dokázal, že opakování je matkou moudrosti i pro investory. NWR totiž svůj měsíc starý záměr bez rozdílů zopakovalo. Zatímco opakovaný vtip u standardního publika nefunguje, s burzovními zprávami je to zřejmě jinak. Akcie NWR totiž o třetinu propadly. Někteří z akcionářů NWR zřejmě už nemají ani na každodenní noviny.

Až poletíte na dovolenou, důkladně si prostudujte historii své letecké společnosti, zvláště pokud jste její jméno dosud neslyšeli. Malajsijské aerolinky se totiž hodlají přejmenovat.