Kalousek tahá za delší konec než Lessy

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Příští dny ukážou, zda funkci opustí ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, anebo policejní prezident Petr Lessy dosazený do funkce exministrem vnitra Radkem Johnem, šéfem dnes už opozičních Věcí veřejných. Za kratší konec provazu však tahá Lessy, protože jeho případný odchod by koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) nepoložil.

Navíc se už několikrát dostal do sporu s ministrem vnitra Janem Kubicem (nestraník) a nakloněno mu není ani vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta má rozhodnout, zda postupoval správně, když o telefonátech s Kalouskem okamžitě nepodal hlášení Kubicemu jako svému nadřízenému, ale až po týdnu o nich ústně informoval výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny vedený Johnem.

Za šéfem státní pokladny pevně stojí ministr zahraničí a jeho stranický předseda Karel Schwarzenberg. „Vláda nastoupila s programem, který nese razítko Miroslava Kalouska. On je hlava a srdce reforem. Nemohu si představit, že bychom ve vládě pokračovali bez něho,“ řekl.

Podobně reagoval i premiér Petr Nečas (ODS). „Populistická levice nemá žádné rozumné recepty na řešení současné složité ekonomické situace, která se dotýká všech evropských zemí. Politická nestabilita je to poslední, co si tato země může dovolit,“ reagoval na páteční výzvu výboru prosazenou hlasy opozice, aby Kalouska odvolal. Jeho spor s Lessym je podle premiéra v rovině tvrzení proti tvrzení. Musí ho vyšetřit generální inspekce, dodal.

Naopak Lessy má podporu Unie bezpečnostních složek. Její vedení sepsalo petici, kterou už podepsalo na 1200 policistů a občanských zaměstnanců rezortu. Vedle toho Lessy připravuje dopis policistům, v němž se chce distancovat od veškerých hanlivých výroků, které v uplynulých dnech na adresu policejního sboru zazněly.

„Ukazuje se, jak mohou snahy o vyšetření velkých kauz končit. Jakmile policie začala odkrývat milionové podvody, jak se po ní chtělo, hned první případ ukázal, jak na tyto snahy někteří členové vlády reagují,“ konstatoval policejní prezident.

Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec to vidí stejně. Na rozdíl od minulosti mají nyní podle něj detektivové rozvázané ruce, aby mohli závažné případy dotahovat do konce. „Kritika naší práce z pozice členů vlády může znejistit celý útvar,“ řekl Martinec ve včerejším diskuzním pořadu veřejnoprávní televize.