Michal Půr: Aby bylo líp, musí být nejdřív hůř

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess Zdroj: profimedia.cz

Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess
Šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess
3
Fotogalerie

Pokud bych hledal zprávu, která v Česku prošla takřka bez povšimnutí, a přesto bude mít zásadní dopad, je to zrušení služební cesty šéfa koncernu Volkswagen Herberta Diesse. Ten odvolal setkání s investory na Wall Street a rozhodl se raději jednat s rozezlenými odbory, které se obávají ztráty desítek tisíc pracovních míst. Mohl bych tady asi začít nadávat, jak to mají zaměstnanci automobilek těžké, jak nespravedlivý je Green Deal, jak jim nakonec zlomí vaz nesmyslné emisní limity, jak moc jim ubližuje nedostatek čipů, jak moc je ohrožuje nedostatek hořčíku. Neudělám to a pokusím se popsat, čeho jsme vlastně svědky.

Diess je nepochybně velmi svérázný manažer, který udělal řadu kontroverzních kroků a jehož brutální transformace Volkswagenu na předního světového výrobce elektromobilů bude hodně bolet a vůbec není jisté, že bude úspěšná. Bylo by strašně jednoduché říct, kde všude Diess udělal chybu, ale nebylo by to úplně férové. Pojďme se podívat na jeho protivníky – na odboráře. Ti mají v Německu naprosto zásadní podíl na řízení obrovských koncernů, jakým je třeba právě Volkswagen. Mají své lidi v představenstvu, v dozorčích radách a za uplynulé roky si vybudovali takové výhody, že marže VW je třeba zásadně nižší než v případě mladoboleslavské Škodovky. Automatizace výroby by bez nich mohla být daleko větší a s tím by mohla být i daleko větší ziskovost.

Všechno tohle jsou peníze, které mohly být investovány do technologického vývoje mnoho let a evropské automobilky by už dávno nebyly závislé na dodávkách zastaralých čipů. Je poněkud symbolické, že Diessovo zrušení služební cesty přichází v době, kdy se do čela prodejů aut v Evropě dostala americká Tesla. A to pozor. Tesla Model 3, který firma Elona Muska dováží do Evropy z Číny!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!