Pavel Otto: Epidemie demence

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina.

Snad jedině v nějaké africké diktatuře mohou mít dva policejní prezidenty jako u nás. Ti by ovšem takovou situaci vyřešili tak, že by se navzájem postříleli. Česko se začíná africkému modelu blížit. Prezident Zeman si myslí, že nad jeho osvícenost není. Podle toho koná Rusnokův kabinet a tedy i ministr vnitra Pecina, jakkoli Lessyho nevyhodil a Červíčka na jeho místo nedosadil.

Pecina je ve vládě, která je už pěkných pár měsíců v demisi. Nemá vůbec žádný mandát, aby do sporu zasahoval. Ostatně mu to rozmlouvala i jeho poradní komise, k níž se po vlně kritiky nakonec přidal i Zeman (abychom hlavě státu nekřivdili). Pecina prý čekal, že se Červíček funkce vzdá dobrovolně. To nevyšlo. Červíček vzkázal, že podobný krok rozhodně neudělá. A Pecina odpověděl rázně. Dal okolnosti Červíčkova jmenování přezkoumat. Asi čeká, až některý z prezidentů vytasí služební zbraň. Posíláme Pecinu do Afriky.

Zeman opět začne cestovat po tuzemsku, zamíří i do zahraničí. V lednu chce zavítat do Afghánistánu za českým kontingentem. To si vyžádá zvýšená bezpečnostní opatření a důkladnou přípravu vojáků. Ti už samou nedočkavostí začali stříhat metr.

Svět nepočítá s epidemií demence, varovaly podle ČTK mezinárodní vědecké kapacity. Mnoho vlád (o tom, zda i ta Rusnokova, se zpráva nezmiňuje) je prý zoufale nepřipravených na chorobu, která postihuje už 44 milionů lidí. Tak vidíte, a pak že jsou Češi ve všem nejhorší. Nejsou! Na demenci jsme připraveni jistě lépe než ostatní.