Pavel Otto: Krndačka

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Údajně mnohem levnější a dokonce prý i funkční sestra neskutečně předražené Opencard se ještě nenarodila a Pražany už dělí spor o to, jak se bude jmenovat. Na internetu přetřásaná krndačka není dobrý nápad. Je to divné slovo, špatně se vyslovuje. A proč by měla mít současná primátorka s rozpadlou koalicí za zády nějaký pomník? To už by snad byly lepší sobotěnka či babišenka, odvozeniny od tramvajenky.

A logicky se nabízí i PRDEL čili Pražská dopravní elektronická legitimace. Jinak lítačka ve slangu dopraváků znamená četu výhybkářů nebo pohotovostní četu lehké údržby. To si magistrátní fandové lítačky asi zapomněli zjistit.

Mimochodem o náhradě Opencard mluvila šéfka pražské radnice už před rokem. Lidem chtěla nabídnout pestrou škálu možností od stažení jednorázové jízdenky přes internet přes použití aplikace ve smartphonu až po chytré nálepky. Co na to říct? Prostě to nejde tak rychle, jak ANO slibovalo.

O Praze se poslední dobou vůbec často mluví. Například její zoologická zahrada usiluje o chov pandy velké. „Pandu chceme,“ řekla rezolutně Adriana Krnáčová na Žofínském fóru na téma řešení klíčových otázek rozvoje hlavního města.

Teď už se hraje jen o to, aby se první žena metropole udržela ve funkci, než zvířátko dorazí do Česka. Je nepřípustné přenechat zásluhy za jeho získání nějakému topákovi nebo ódéesákovi.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: