Pavel Otto: Lekce z oligarchie

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Moderátor Otázek Moravec se podle svých slov za celou dobu existence pořadu nesetkal s přístupem, který předvedl ministr financí Babiš. Ten se z nedělní debaty omluvil, prý musel slavit narozeniny své dcery na Azurovém pobřeží. Problém byl ale jinde.

Babiš chtěl vystoupit bez jakéhokoli oponenta a diskutujících. Na jeho arogantní požadavek mu nedávno kývla Prima, kterou chce údajně koupit. A tak to zkusil i v ČT. Jenže ta alespoň zatím k mání není. Babiš si postěžoval, že televize mohla být stejně flexibilní jako u ministra vnitra Chovance, za nímž měla přijet do Karlových Varů. To je lež jako věž, protože v době konání filmového festivalu se z tohoto města Otázky vysílají už řadu let. Byl to naopak Chovanec, kdo se přizpůsobil.

Navíc není jasné, proč by veřejnoprávní médium mělo za Babišem jezdit do Francie. Je pochopitelné, že se Moravec s něčím podobným u žádného člena vlády ještě nesetkal. Dosud jím nebyl oligarcha, který si myslí, že všechno a všechny si dřív nebo později koupí. Navíc musí makat, takže nemá čas na nějaké hloupé řeči. Prostě si na to zvykněte, pokud ho ještě chcete volit.

Kdo si z Babiše rozhodně nehodlá sednout na zadek, je klatovský řezník a živnostník Pavel Havlíček. Do povědomí se dostal bojkotem potravin Agrofertu a kritikou Babišem prosazované elektronické evidence tržeb. „Ten, kdo nabízí párky bez masa, ten, kdo z půl kila masa dokáže udělat kilo uzené kýty bez kosti, nemá nejmenšího práva nám kázat o morálce a říkat, že živnostníci kradou,“ řekl serveru Svobodné fórum. Škoda že takových Havlíčků není víc.