Pavla Palaščáková: Kde je Snowden?

Edward Snowden

Edward Snowden

Nejtěžší hádankou posledních dní je zřejmě aktuální poloha Edwarda Snowdena, hrdiny pro jedny a zrádce pro druhé. Po návštěvě Hongkongu a Ruska se měl přepravit na Kubu a pak do Ekvádoru či Venezuely. Včera ale možná zatoužil nahlédnout do Kremlu, tak zaostal za itinerářem.

Pokud si chtěl donedávna zcela neznámý Američan udělat výlet kolem světa, pak si prozrazením „informací“ o vládním špiclování zajistil šikovnou cestovku. Za to, že lidem řekl to, co stejně dávno vědí, je to ale hezká odměna. Jeho cestování navíc přispěje k zotavování sektoru letecké přepravy. Jakékoli letadlo si Snowden vybere, zarezervují si i desítky novinářů. Škoda že beze mne.

I když si László (nebo Ladislav) Skultéty (nebo Škultéty) odkroutil na vojně rekordních 81 let, odpočinku v hrobě se hned tak nedočká. Ostatkům legendy rakouské monarchie nedají pokoj hned tři země, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Slováci si je na jaře vyzvedli z místa jeho úmrtí v Sedmihradsku. Tento týden chtějí vojáka sloužícího v 18. a 19. století pohřbít v jeho rodišti v Mojtíně u Trenčína. Budapešť ale tvrdí, že pozůstatky „nejdéle sloužícího maďarského husara“ byly ukradeny bez konzultace a zloději se je drze chystají zakopat v obci Hegyesmajtény. Přes Dunaj létají obvinění z falšování historie a vykrádání osobností. Rozlousknout by to prý mohla smíšená komise na dvou- či třístranném jednání. Kdyby to chudák husar tušil, snad by raději dezertoval.