Pavla Palaščáková: Zarputilá Tymošenková

Julija Tymošenková

Julija Tymošenková Zdroj: ctk

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková patrně předpokládala, že ji majdanští revolucionáři vynesou z vězeňské nemocnice na rukou přímo do prezidentského paláce. Favoritem nedělního klání je však čokoládový magnát Petro Porošenko a plynová princezna na něj stále více ztrácí. V posledním průzkumu se propadla pod deset procent.

Tymošenková nějak pozapomněla na to, že za mřížemi neměla pochopení pro politikaření tehdejší opozice a nechuť některých jedinců vzdát se kvůli společnému cíli teplého místa na kandidátce pro volby do parlamentu. „Jenom jednotou zachováme nezávislý ukrajinský stát,“ vzkazovala tehdy.

Dnes sice na východě Ukrajiny vyhlásil svou republiku každý, kdo má doma kvér, svorné politické vedení však zem podle expremiérky zřejmě už nepotřebuje. Zoufalá Tymošenková odmítá odstoupit z boje a nešetří Porošenka kritikou. Budí tak dojem, že chce být prezidentkou, i kdyby z Ukrajiny zbyl jen poslední chutor v Karpatech.

Byznysmeni s politickými ambicemi, které lze jen těžko ukojit ve standardní demokracii, mohou tiše závidět nejbohatšímu Ukrajinci Rinatu Achmetovovi. Donbaský podnikatel vytvořil v Mariupolu ze zaměstnanců své firmy Metinvest milice, vyzval armádu, aby opustila město, a vyjednal dohodu s proruskými aktivisty. Jejich lídr oligarchu obvinil z toho, že separatisty uplácí za to, že nebudou dělat humbuk. „Nikoho jsem si nekoupil, přesvědčil jsem je,“ oponuje Achmetov.