Petr Dufek: Co nás přibližuje k Maďarsku?

maďarská vlajka

maďarská vlajka Zdroj: E15 Anna Vackova

Předběžný odhad vývoje naší ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku potvrdil pokračování, nebo spíše další prohloubení recese české ekonomiky. Propad o jedno procento, ať už v mezičtvrtletním nebo meziročním srovnání, je studenou sprchou, která silně kontrastuje s velmi dobrými výsledky průmyslu a exportu v úvodu roku.

Jenže kontrastuje i s vývojem, který vidíme za hranicemi. Německo překvapilo půlprocentním růstem a dokonce i celá eurozóna pouze stagnovala. Nezbývá než se ptát, čím to je, že se české ekonomice nedaří?

Prvním důvodem, který není třeba příliš rozebírat, je efekt předzásobení se cigaretami, ke kterému došlo v závěru loňského roku. Je to obvyklý jev opakující se vždy před zvýšením cen tabákových výrobků. Krátkodobě HDP navýší, aby jej v dalším čtvrtletí naopak zpomalil. Takže z pohledu delšího časového období zcela vymizí.

Čtěte také:

Škrty potápí ekonomiku

Česká ekonomika nepříjemně překvapila, klesla o procento

Ekonomika EU stagnuje, Česko je mezi nejhoršími

Podstatnější otázkou je, proč česká ekonomika alespoň nestagnuje, když si export drží dvouciferný růst a také průmysl stále ještě roste. Odpovědí je výkon ostatních odvětví, který není nijak povzbudivý. Stavebnictví prochází dlouhodobým útlumem způsobeným nedostatkem veřejných i soukromých zakázek. Navíc ani výsledky nových zakázek letos neslibují v žádném případě obrat k lepšímu, ať už jde o inženýrské nebo pozemní stavitelství, či dokonce bytovou výstavbu.

Se slabými výsledky můžeme počítat i v případě služeb, zejména pokud jde o telekomunikace, právní, účetní a finanční služby a jako už tradičně také u pohostinství. Služby podobně jako stavebnictví trpí nedostatkem domácí poptávky, kterou ovlivňuje především nejistota. Nejistota a obavy z dalšího vývoje, které spolu s propadem reálných mezd snižují spotřebitelský apetit. Stejné je to ostatně i ve firemní sféře, která tlačí na snižování nákladů a omezuje své investice.

Česko z automobilového průmyslu těží méně než Slovensko

Česká ekonomika v tuto chvíli stojí na úspěchu zpracovatelského průmyslu, hlavně automobilek, což jí pomáhá částečně kompenzovat slabost domácí i zahraniční poptávky. V tomto směru je podobná slovenskému hospodářství, které však z růstu produkce tří automobilek dokáže díky své zhruba poloviční velikosti vytěžit více.

Na závěr však nemůžeme opomenout ani vliv rychlého snížení schodku veřejných rozpočtů, které nepochybně ovlivňuje i letošní výkon ekonomiky. Stojí za ním totiž výrazné omezení veřejných investic: v meziročním srovnání o dalších 25 miliard korun.

Výsledkem těchto faktorů je, že při pohledu na HDP se výkon české ekonomiky nepodobá ani vývoji na Slovensku, a už vůbec ne v Německu. V tuto chvíli má nejblíže k Maďarsku, které prodělává silnou restriktivní kúru koordinovanou za pomoci MMF.

Autor je analytikem ČSOB