Podomní prodej

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Stížnosti na praktiky podomních prodejců s energiemi řešíme neustále. Nenechte se „dotlačit“ k uzavření nevýhodné smlouvy pod jejich nátlakem.

Návštěva podomního prodejce elektřiny či plynu má stejná pravidla jako například návštěva prodejce hrnců, podobných. Ve většině případů jde pouze o provizi prodejce. Tito prodejci se často vydávají za zaměstnance dosavadního dodavatele, distributora, nebo přichází jménem Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a jdou třeba kontrolovat Vaši fakturu. Váš dodavatel má o odběrném místě veškeré informace, proto nikoho posílat nemusí. Musím zdůraznit, že distributor ani zaměstnanci ERÚ takové kontroly neprovádějí.

Pokud Vás takový prodejce navštíví, vždy máte možnost jeho návštěvu odmítnout. Žádnou smlouvu podepisovat nemusíte. Stačí pouze kategoricky odmítnout.

Pokud nemáte v plánu změnit dodavatele energií, nepředkládejte své osobní doklady, smlouvu se stávajícím dodavatelem ani fakturu. Právě z faktury prodejce vyčte veškeré údaje, které potřebuje k vyplnění smlouvy a stačí už jen Váš podpis nebo jen potvrzení na tabletu. Nepoctivého prodejce zajímá pouze jeho zisk, že je pro Vás smlouva nevýhodná, jej nezajímá.
Pokud Vás nabídka zajímá, žádejte několik dnů na prostudování návrhu nové smlouvy, obchodních podmínek a ceníku. Získáte čas – smlouvu si můžete pročíst, poradit se, porovnat i s nabídkou jiných dodavatelů.

Apeluji na Vás: Vždy trvejte na tom, že si smlouvu před podpisem přečtete. Jedná se většinou o závazek na několik let za desítky tisíc korun.
Nezapomeňte si za týden přečíst v E15 naši další informaci, jaké jsou výhody smluv na dobu neurčitou.