Tereza Zavadilová: Cesta do pekla

PSA

PSA Zdroj: profimedia.cz

Traduje se, že stát je špatným hospodářem. Francouzský prezident François Hollande ukázal, že lze fatálně poškodit firmu i jen tím, když politik začne mluvit do jejího řízení.

Automobilka Peugeot oznámila, že chce docílit lepší efektivity, takže mimo jiné zavře jednu z fabrik ve Francii. Socialista Hollande, který nechce ztratit kredit u svých levicových voličů, řekl, že je nepřijatelné, aby o práci přišly tisíce Francouzů, a že firma musí plán přehodnotit. Trh to ale vyhodnotil jinak.

Politici a odbory oslabenému Peugeotu zasazují spíše poslední ránu. Od chvíle, kdy se začalo o jejich zásazích do řízení firmy spekulovat, klesly akcie Peugeotu o více než deset procent. Sázky na to, že firma zkrachuje, se včera dostaly na rekordní úroveň a pravděpodobnost převýšila padesátiprocentní hranici. Pouhé dva dny poté, co Hollande prohlásil, že vláda chystá plán na podporu tamního autoprůmyslu.

Pokud dojde na nejhorší a automobilka zkrachuje, o práci přijdou ne tisíce, ale desetitisíce Francouzů. Ono se také traduje, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. V tomto případě platí, že spíše těmi populistickými.