Tereza Zavadilová: Hřích za Ratha

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Kopání do mrtvol se ve slušné společnosti zapovídá, přesto si je česká mainstreamová média často neodpustí. Tak jako například včerejší deník Dnes následovaný Novinkami uvedl další část šokézních přepisů soukromých hovorů mezi trestně stíhanými Davidem Rathem a bývalou ředitelkou oblastní nemocnice v Kladně Kateřinou Pancovou.

Novináře – a bohužel také policisty v údajném Rathově trestním spise – zarazilo, že Rath nabízel Pancové nákup investičního zlata bez daně z přidané hodnoty. „Hejtman nabídl své spolupracovnici uložit peníze do zlatých mincí. A to formou neevidované transakce bez odvedení DPH. Tedy černý obchod,“ nejde pro hotový názor daleko deník Dnes.

Od roku 2004, po vstupu země do Evropské unie, je v České republice prodej investičního zlata osvobozen od DPH zákonem. Bývalý středočeský hejtman by se černého obchodu dopustil tím, kdyby chtěl Pancovou okrást a pokoušel se jí prodat zlato s DPH. Opravíme zavedené přísloví. Nevědomost, která je suverénně použita k nepravdivému veřejnému zostuzování člověka, hříchu činí.