Vládní koalice: Klid zbraní? Jen stěží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Jedna vleklá vládní krize skončila, další je nejspíš za dveřmi. Ministři, i ti novopečení, se začnou s kolegou Miroslavem Kalouskem, který hlídá státní pokladnu, handrkovat o to, kolik miliard jejich rezortům škrtne – možná už letos, určitě příští rok – aby vyrovnal nižší výběr daní a skromnější ekonomický růst.

Prohlášení ministra financí, že se propadají všechny parametry, na kterých výběr daní závisí – včetně výdajů na domácnost – jsou přinejmenším varováním, že ostatním členům vlády při korekci státních výdajů nehodlá ustoupit ani o píď.

Na šarvátky kolem rozpočtu má vláda celé léto, zároveň s tím ovšem bude muset řešit i personální rošády. Podle dodatku ke koaliční smlouvě si mají véčkaři na všechna ministerstva spravovaná ODS a TOP 09 dodat svoje náměstky.

Pro VV se také musí najít obstojný počet výnosných míst v dozorčích radách a představenstvech firem se státní účastí. To může být další zdroj rozbrojů. Jak řekl premiér Petr Nečas, není to dosazování politických koryfejů, ale musí jít o odborníky. Náměstky se lidé vybraní VV budou moci stát až po dohodě jednotlivých stran a se souhlasem dotyčného ministra. Nejmenší vládní strana má podle předsedy Radka Johna seznam osob, které bude na rezorty nabízet, už hotový. Hledala je sice ve svých odborných komisích, neznamená to ale, že je ministři z ODS a TOP 09 přijmou automaticky.

Střety ve vládě se dají očekávat i kvůli ministerstvu dopravy. A to nejen kvůli chybějícím miliardám na výstavbu a opravu infrastruktury. Nový šéf rezortu Pavel Dobeš prohlásil: „Nechci to stavět tak, že budu prosazovat Bártovu nebo Šmerdovu koncepci.“ Nicméně k myšlence Víta Bárty na zavedení mýtného pro kamiony na silnicích nižších tříd se hodlá vrátit. Nápad se ovšem nezamlouval dokonce ani expertům z ministerstva dopravy.

Špičky vládní koalice si slíbily, že takzvaná K9 se nejméně šest až osm týdnů nesejde. To ovšem neznamená, že po tu dobu povládne klid zbraní. Mimořádná schůze dolní komory parlamentu se má konat 12. a 13. července. To je dostatečný prostor pro kolotoč různých střetů a deklarací.