Žádný optimismus pro české zaměstnance. Inflace vrátila mzdy o pět let nazpět

Bankovky

Bankovky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr financí Zbyněk Stanjura
2
Fotogalerie

Reálné mzdy v závěru loňského roku poprvé po více než roce mírně vzrostly. Podle našeho výpočtu v Komerční bance se po sezonním očištění zvýšily oproti předchozímu čtvrtletí o zhruba jedno procento. Kromě zrychlení nominální mzdové dynamiky související s chronickým nedostatkem dostupné pracovní síly na tuzemském trhu práce (míra nezaměstnanosti zůstává blízko předpandemických minim a je nejnižší z celé EU) k tomu přispělo také zpomalení mezičtvrtletního růstu cen v důsledku zavedení úsporného tarifu na energie. Mnoho optimismu českým zaměstnancům uplynulý rok přesto nepřinesl.

Zatímco v současných cenách činila průměrná mzda po sezonním očištění v loňském čtvrtém kvartále bezmála 41 500 korun, v průměrných cenách roku 2015 to bylo 29 900. Reálná mzda tak zhruba odpovídala úrovni začátku roku 2018. Samozřejmě, ve druhé polovině loňského roku si domácí ekonomika prošla mělkou recesí a stále je pod předpandemickou úrovní, to ale celý propad kupní síly mezd nevysvětluje. Reálná ekonomická aktivita je totiž ve srovnání s dobou před pěti lety naopak o 3,8 procenta vyšší.

Propad reálných mezd tak zčásti ilustruje i rozložení zátěže aktuálního inflačního šoku, který většinově absorbovali kromě střadatelů právě zaměstnanci. Patrné je to například z dat národních účtů, kde podíl náhrad zaměstnanců na HDP, tedy hrubý pohled na rozdělení „ekonomického koláče“ mezi zaměstnance a další výrobní faktory, poklesl v minulém roce o 1,6 procentního bodu na 44 procent, tedy nejvýrazněji od roku 1998.

Propad reálných příjmů se přirozeně promítá i v reálné spotřebě domácností. Ta v závěru roku mezičtvrtletně klesala již páté čtvrtletí v řadě. Pokud pomineme pandemické lockdowny, byla dokonce nejnižší od konce roku 2016. To nejhorší je ale zřejmě z pohledu domácí poptávky již za námi. Nominální mzdová dynamika podle nás zůstane zvýšená po celý letošní rok a inflace bude postupně odeznívat. Loňský celoroční propad reálných příjmů o 7,5 procenta se tak letos opakovat nebude. V průměru si ale nejspíš čeští zaměstnanci koupí za svoji mzdu znovu o něco méně.

Autor je ekonom Komerční banky

VIDEO: Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub