Zápisník Adély Čabanové: O chytrých řešeních

Horníci

Horníci Zdroj: profimedia

Praha včera spustila virtuální orloj. Obrazovku, která bude hrát na věži Staroměstské radnice, než bude opraven skutečný orloj. Je to pilotní projekt před představením virtuální lávky do Troji, virtuální Husitské ulice na Žižkově a dalších chystaných smart překvapení.

Ještě v něčem se může Česko považovat za lídra trendů. Podle studie BDO klesne ve světě po roce 2020 počet horníků o polovinu, a to vlivem robotizace těžby. V Česku přitom významně ubude horníků do roku 2023 i bez robotizace. Analytici spočítali, že se snížením počtu horníků klesne počet důlních neštěstí přibližně o tři čtvrtiny. To v dolech OKD bude ještě lépe, do pěti let tu klesne počet úrazů při těžbě dokonce na nulu.

„Finanční gramotnost je u nás nízká, v průměru lidé získali v testu jen málo přes polovinu bodů.“ Taková zpráva vyšla tento týden, stejná by se ale dala najít i před rokem, dvěma i třemi. Ne že by se nedělalo pro zlepšení nic. Školy povinně zavedly výuku finanční gramotnosti, podporují ji různé projekty. Jenže zatímco do lesa se volá, z lesa se neozývá. Ani u absolventů, kteří už formálně výukou finanční gramotnosti na škole prošli, nenaměřil výzkum zlepšení. Chtělo by to vypočítat, jestli se ta opatření vyplatila. Jestli to tedy někdo dokáže.