Zápisník Jana Novotného: Dárkový katalog Andreje Babiše. Vyberte si, ale kdo to zaplatí?

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem Zdroj: E15 Michael Tomeš

Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem.
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem.
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem, na kterém Andrej Babiš ml. (na snímku uprostřed) konfrontoval svého otce kvůli kauze Čapí hnízdo.
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem.
Oficiální zahájení předvolební kampaně hnutí ANO ve čtvrtek 2. září 2021 v Ústí nad Labem.
11
Fotogalerie

Hnutí ANO ve čtvrtek představilo na někdejší sudetské vyhlídce Ferdinandshöhe neboli Větruši v Ústí nad Labem svůj dárkový katalog. Každý si z něj může pořídit, co je libo. Někdo novou dálnici, jiný železnici, další pak nízké daně či vyšší důchod. Zajímá vůbec někoho, kdo to všechno zaplatí?

Na otázku, kde na to všechno hnutí, které dokázalo vyrobit nejvyšší rozpočtové schodky v dějinách Česka, vezme, odpověděla ministryně financí Alena Schillerová lakonicky: „My schodky snižovat umíme.“ Podle svých slov ale počítá s vyrovnaným rozpočtem nejdříve v roce 2028. To je zhruba na úrovni slibu, že do sedmi let lidstvo udělá první krůček na Marsu. 

Už jsme si zvykli, že před volbami tak nějak tradičně „zdroje jsou“ a voliče ani v tu chvíli příliš nezajímá, kde je „prazdroj“ těchto zdrojů. Najednou se před nimi otevírá nekonečná nabídka snů, které by si každý chtěl splnit. Babiš má štěstí v tom, že řadu jeho slibů zaplatí Evropská unie, kterou sice při každé příležitosti kritizuje, ale peníze od ní bere rád. Ať už jako premiér, nebo jako konečný uživatel výhod holdingu Agrofert.

Stejně tak voliče nezajímá ani hádka otce se synem za záře mediálních reflektorů. Skoro v každé rodině jsou nějaké problémy a Andrej Babiš se navíc tváří, že právě on je obětí svého nemocného syna. Dokud se Andrej Babiš junior nestane třeba klíčovým svědkem v kauze Čapí hnízdo a nepomůže svého otce dostat před soud, tak to nikoho z Babišových voličů nedojme. 

To jediné důležité je příjmová položka na účtu. A přiznejme si, že navzdory krizi způsobené pandemií koronaviru se Čechům nijak zle nevede. Nezaměstnanost nijak závratně nestoupla a průměrná mzda nadále roste. V posledních letech si výrazně polepšili hlavně učitelé a zdravotníci. Důchody se za poslední čtyři roky zvedly dokonce o třetinu. A zvýšení o další třetinu, tedy průměrný důchod ve výši 20 tisíc v roce 2025, jim Babiš právě teď slibuje.