Zápisník Jana Pavce: V přímém přenosu

Islamisté nedaleko iráckého Mosulu

Islamisté nedaleko iráckého Mosulu Zdroj: CTK

Světem internetové inzerce momentálně hýbe trend videoreklamy. Producenti mediálního obsahu se jim snaží vyjít vstříc a natáčejí všechno, nejlépe v přímém přenosu.Katarská televize al-Džazíra v úterý nabídla svým divákům na Facebooku živé vysílání z útoku na jednu z nejdůležitějších bašt Islámského státu, severoirácký Mosul. Přes záběry z bojů na sociální síti létaly emotikony, obrázky vyjadřující reakce uživatelů. Zdvižené palce, úsměvy, srdíčka. Válka v přímém přenosu se dostává do nové fáze.

V přímém přenosu se dala sledovat i česká historická událost, konkrétně vystoupení tibetského duchovního vůdce před Salmovským palácem. Správa Pražského hradu ho nepovolila přímo na Hradčanském náměstí, kde předtím mohl hřímat protiislámský aktivista Martin Konvička. Živý přenos navíc bylo možné sledovat pouze díky soukromé internetové televizi, ta veřejnoprávní ho nakonec do programu nezařadila. To je ten vítr změny.

Důležitý přenos se odehraje i v noci ze středy na čtvrtek, kdy proběhne poslední debata amerických prezidentských kandidátů. Bude to jedna z posledních příležitostí, kdy Donald Trump může zvýšit své nyní mizerné šance na zvolení. Jakou zbraň v zoufalé situaci vytáhne? Možná stojí za to si přivstat.