Zápisník Jana Vávry: Praha jako New York

V-Tower

V-Tower Zdroj: profimedia.cz

Česká metropole získává světové parametry. Situace kolem bydlení v Praze už připomíná fungování dalších světových metropolí. Takový Londýn či New York zkrátka nejsou pro každého, protože i mnozí příslušníci tamní střední třídy mají problém dosáhnout na vlastní bydlení. 

V loňském rozhovoru pro časopis Reflex tanečnice a divadelní režisérka Miřenka Čechová ale vykreslovala život v americké metropoli se specifickou láskyplností. Pro Newyorčany je prý mnohdy natolik těžké vyjít s účty, že při kombinaci několika pracovních úvazků pracují od nevidím do nevidím. Spojuje je prý ale zvláštní sounáležitost, neboť stejné boje svádějí kravaťáci i prodejci rychlého občerstvení. Ne všechny zahraniční trendy je ovšem nutné přebírat.

Zajímavostí vyniká v současnosti i Balkán, ten možná nejvíce. Konkrétně v Sarajevu spolu žijí nejen lidé odlišných vyznání, ale vcelku dobře se snášejí i byznysoví konkurenti. Alespoň pokud jde o osobní přepravu. Řidič Uberu neopomene standardní taxikáře pomluvit jakožto zloděje, v konečném důsledku ale nakonec všichni jezdí na letiště či z něj za kartelových deset eur. Hlavně se dohodnout.

Bitcoin slaví specifické výročí. Ačkoli výkyvy jeho ceny slouží jako vděčný námět sarkastických průpovídek, jeho cena už rok neklesla pod pět tisíc dolarů. Perspektiva dokáže učiněné divy.