Zápisník Jany Havligerové: Hlavně z politiky neexnout

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Jiří Ovčáček
Vratislav Mynář
Lubomír Zaorálek
4
Fotogalerie

Nejdiskutovanější výrok týdne, kterého se dopustil šéf lidovců Pavel Bělobrádek, jsem chtěla pominout. Ale nemohu, je to dost osobní. Náš pejsek umřel. Umíral doma… Samozřejmě jsem si okamžitě vzala na sebe plandající sukni, do nosu si dala náušnici a na krk pověsila korálky. Upravit se do stavu vychrtlosti jsem tak nahonem nestihla.

Mýdlo na Hradě nebude. Akce měla být reakcí na oslavu narozenin, kterou si v prostorách sídla králů uspořádal kancléř Vratislav Mynář, a na výrok Jiřího Ovčáčka v ČT, že na Pražském hradě může mít večírek každý. Nebude, Hrad si stanovil takové podmínky, že by pořadatel Petr Horký nemohl slib, na který vybral sedm set tisíc korun, splnit. Časy i mravy se mění, heslo „Chléb a hry“ už je vyčpělé. Ovčáček by si měl zapamatovat: pro plebs žádný chleba a hry ani za jeho peníze.

Volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek si v pražské zoologické zahradě vyzkoušel, jak mu to běhá. Při prvním pokusu byl rychlý jako krocan. To sedí. Kdo zná ministra zahraničí z veřejných projevů, hlavně těch parlamentních, ví, že šéf české diplomacie se umí durdit pořádně.

A nakonec standardní předvolební varování. Provoz na tuzemských komunikacích opět zhoustne. Nejen proto, že končí prázdniny. České silnice budou křížem krážem brázdit i nejrůznější vehikly politických stran. Tak zbystřete, a hlavně si zachovejte přehled a nadhled.