Zápisník Jany Havligerové: Hlavně že máme zastání

Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta

Novopečený europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) se chystá na první lítý boj. Pozvedl štít, aby před nekalou konkurencí ochránil olomoucké syrečky. Porazit hodlá rakouské a německé výrobce, kteří podle něj s tovarem označeným „Jemné tvarůžky“ parazitují na tradičním označení „Olomoucké tvarůžky“.

Pobouřen pak je tvrzením Státní zemědělské a potravinářské inspekce, že proti nabízení zahraničního klamavého výrobku nelze zasáhnout. Označil je za liché, zavánějící poraženectvím a pohodlným alibismem. Jak to tak vypadá, Evropskou unii zatáhneme do opravdu voňavé aféry.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) zůstává nohama pevně na zemi. V rozhovoru pro Lidové noviny se veřejnosti ve vší skromnosti svěřil, že chce být prezidentem. Českým a lidovým: „Beru to trošku s nadsázkou, trochu se tím bavím. Ale pravda je, že mám i reakce, že to není úplně hloupý nápad a stojí za to se tím zabývat. Určitě tady existuje prostor pro lidového prezidenta, takže pokud se taková společenská zakázka objeví, tak to samozřejmě zvážím.“

Škromach připouští, že celá záležitost má háček, který se jmenuje Zeman a jeho případná další kandidatura. Ale jinak věc bere za správný konec. Zhubl a pokračuje v intenzivních hovorech od zahradního bazénku.

Čerstvě jmenovaní členové statutárních orgánů karlovarského hotelu Thermal se v něm ještě ani neohřáli a nejspíš zase půjdou. Poslanec ANO Roman Procházka své angažmá raději ukončil dobrovolně, ostatní čekají na verdikt rezortu financí. To prý o nových koních, které si vybralo, nemělo všechny relevantní informace. Inu, i mistr tesař se utne.