Zápisník Jaroslava Bukovského: Paradoxy světa

"Dieselgate" nepovažují v Americe za technický problém, nýbrž jako etický prohřešek.

"Dieselgate" nepovažují v Americe za technický problém, nýbrž jako etický prohřešek. Zdroj: Repro Strategie

Volkswagen
Volkswagen
3
Fotogalerie

Volkswagen zaplatí v Indii v přepočtu přes miliardu korun za porušení emisních limitů. Letos už jde pro automobilku o druhou tamní vysokou pokutu ze stejného důvodu. V zemi, která kvalitou ovzduší připomíná místo kdesi mezi druhým a třetím ohybem výfukového potrubí auta jedoucího na fritovací olej, jde tak trochu o paradox. Motorizace Indie zůstává nicméně velkým byznysovým tématem, a tak Volkswagen pokorně stahuje ocas a poslušně platí.

Evropská ekonomika zvolňuje, a to citelněji než se čekalo. Co znamená špatné sny pro byznys, to představuje probdělé noci pro evropské centrální bankéře. Ti si před lety začali se zápornými sazbami a okamžik, kdy bylo možné z téhle pasti na zdravý rozum relativně bezbolestně vyklouznout, už jaksi spolu s konjunkturálním vrcholem odnesl čas. Pro bankéře to znamená jediné. Až přijde recese, budou se moci tak maximálně pokřižovat.

Startupisté mají konečně (ne)jasno o tom, kde v Česku rozjet svůj byznys, aby měli nejvyšší šanci na úspěch. Není to překvapivě Praha, ale podle průzkumu Město pro byznys Příbram přezdívaná dříve středočeské Palermo. Tak good luck!