Zápisník Marka Schwarzmanna: Nevyhnutelnost

Čínský profesor Che Ťien-kchuej, který podle svých slov stvořil první geneticky upravené děti

Čínský profesor Che Ťien-kchuej, který podle svých slov stvořil první geneticky upravené děti Zdroj: ČTK/AP/Mark Schiefelbein

Světem genetiků a etických expertů otřásá odhalení jakéhosi čínského profesora, že se mu podařilo odrodit dvě zdravé holčičky – dvojčata, do jejichž genového kódu v embryonálním stavu zasáhl pomocí genetických nůžek označovaných CRISPR a vybavil je rezistencí vůči viru HIV. Jeho tvrzení nebyla zatím ověřena, smršť kritiky na sebe ale nedala čekat. Ať už to ale dopadne jakkoliv, vůbec mě nepřekvapuje, že toto oznámení přišlo z Číny, tedy země, která je excelentním příkladem v upřednostňování efektivity nad etikou či morálkou. A tleskám tomu.

Bez biohackerů, hazardérů, odvážných lékařů, kteří sami na sobě otestovali vakcíny či léčebné postupy, by se totiž lidstvo nikam neposunulo. Ano, dost možná nás může děsit, že nevíme, kam se posouváme, a určitě bychom měli mít obavu z naplnění onoho rčení o cestě do pekel, která bývá dlážděna dobrými úmysly. Ale není to důvod své kroky po evoluční stezce zcela zastavit.

Pokud onen Číňan nelže, stojíme na prahu nového uspořádání světa – nového trhu, nových forem eugenicky centrických diktatur, augmentačních klinik či nových hrozeb a konfliktů ve starém zdevastovaném světě, který zbude po nyní vrcholícím hromadném vymírání druhů. Pokud chceme přežít, musíme se přizpůsobit. Štěstím je, že už nyní víme jak, jen se trochu bojíme.