Zápisník Michala Tomeše: Levicově, ale zprava

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Jiří Koťátko

O situaci bydlení v hlavním městě se již několik měsíců hovoří jako o neúnosné. Hysterie, s jakou si toto téma před volbami přivlastnily politické strany, je však absurdní. Levicových myšlenek, jako je sociální bydlení a zásah města do bytového fondu, se totiž chytily i zásadně konzervativní a pravicová uskupení. Například šéf TOP 09 Jiří Pospíšil věří, že vlastními byty může město „zkrotit ceny bytů i nájmů“. Podobnou rétoriku převzali i Svobodní, kteří už také zjistili, že neviditelná ruka trhu rodině střechu nad hlavou nepostaví.

Vyprázdněnost politických myšlenek se projevuje rovněž u české extremistické jedničky Tomia Okamury. Na svém Facebooku fanouškům převyprávěl příběh romského páru, který má šestnáct dětí a přes stovku vnoučat, přičemž rodina od státu ani nepobírá všechny dostupné dávky. Těžko říct, kam Okamura svým příspěvkem směřoval, není to ale zase tak dávno, co si stěžoval, že mají Středoevropané málo dětí. Vytváření umělého nepřítele je občas těžká lopota.

Na jihu Moravy našli čeští vědci nový druh brouka. Je asi půl centimetru dlouhý, jmenuje se kožojed moravský a ke svému životu potřebuje především staré duby. Z jeho nálezu musí mít radost hlavně entomolog Martin Konvička. Kožojed není totiž druh zanesený z cizích krajin, ale tuzemský endemit.