Zápisník Marka Schwarzmanna: Měknoucí mozky

Prezidenti Miloš Zeman a Andrej Kiska

Prezidenti Miloš Zeman a Andrej Kiska Zdroj: ČTK

Je to za námi. Okupační osmičkové výročí uplynulo, a tak se připravme na nadcházející mnichovské následované epickým stoletým. Připravme se také na opětovné ticho z Hradčan, v němž tak znovu dostane šanci vyniknout hlas alespoň jednoho státníka. Dlí sice v hradu nad Dunajem, ale to je fuk. Dokud mu stále rozumíme a jsme ochotni naslouchat, připomínka to bude rozhodně důstojnější než ticho po pěšině nebo třeba výlet za sedláky na panáka slivovice do Budějovic.

Každé léto se v této rubrice snažím bilancovat probíhající okurkovou sezonu. Letos však generální okurka neproběhla, jen se občas připomene, například v kriminální sekci z Karvinska. Někdo tam totiž myslivcům šlohl tři posedy. Své si užila i desítka pavouků, o které otrlý nenechavec obral chovatele ve vlaku na cestě do Žiliny. 

A teď pecka na závěr. Písecká organizace ANO navrhuje premiéra Babiše na státní vyznamenání za celoživotní boj proti korupci a rozkrádání státního majetku. Že by snad byl Babiš uznán vinným v případě dotačního podvodu kolem Čapáku a kozel se tak stal zahradníkem? Prý to nevadí, protože tento jedinec s estébáckou minulostí toho pro Česko udělal už tolik, že si to jedno škobrtnutí de-facto odpracoval. V duchu tohoto měknutí mozků očekávám písecký návrh reformy trestního řádu: „Pokud má vrah více dětí, než je obětí jeho činu, už si to odpracoval.“