Zápisník Michala Tomeše: Marná snaha

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Přesně 350 dní trval klid po mimořádné schůzi sněmovny týkající se těžby lithia na Cínovci. Australská společnost EMH včera oznámila, že může zahájit třináct průzkumných vrtů. Premiér Andrej Babiš přitom před rokem označil těžbu lithia Australany za „kšeft ČSSD“.

Tomu, aby firma povolení získala, ale nedokázal zabránit ani přesto, že ministerstvo průmyslu vede ministryně za ANO Marta Nováková. Jejím náměstkem je přitom Jiří Havlíček, který byl za memorandum o lithiu, jež EMH podepsala se státem, kritizován nejvíce. Historie se ale neptá.

Kontroverze v USA vyvolává Tesla miliardáře Elona Muska. Kroky komise pro cenné papíry, jež Muskovi přikázala odstoupit z funkce šéfa správní rady a zaplatit pokutu, sice zamávaly akciemi firmy, podnikatel ale zůstává v klidu. Dokonce natolik, že v dalším kvartálu očekává přechod hospodaření do zisku. O vozy Tesly je stále zájem, je však také dost možné, že nesplnění dalších očekávání zlomí Tesle vaz. Nejen kvůli vysokým dluhům, ale i pro neřízenou střelu v čele firmy.

Že revoluce v dopravě nemusí být vždy řešením, ukazuje příklad Boeingu 747. Ten v těchto dnech slaví půl století od představení veřejnosti. V době vzniku se přitom nejednalo o revoluční projekt. Budoucnost tehdy letečtí inženýři viděli v nadzvukové dopravě, která však předběhla svou dobu. Z takzvaného jumbo jetu se ale stal dělník nebes, a především dlouhodobě ziskový projekt.