Tesla zabodovala. Akcie zamířily prudce vzhůru po dohodě s regulátory

Výroba Tesly

Výroba Tesly Zdroj: Profimedia

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla v pondělí prudce zpevňují. Podle analytiků tím reagují hlavně na dohodu s regulátory o urovnání obvinění z podvodu, vliv má ale patrně i zpráva o rekordní produkci ve třetím čtvrtletí. Cena se během pondělního obchodování zvýšila až o 18 procent.

Společnost Tesla a její generální ředitel Elon Musk se o víkendu dohodli s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) na urovnání obvinění ohledně Muskovu tweetu z počátku srpna. Napsal tehdy, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného trhu a zejména uvedl, že financování tohoto záměru má zajištěno. Tesla i Musk podle dohody každý zaplatí 20 milionů dolarů (zhruba 446 milionů korun) a Musk musí alespoň na tři roky odstoupit z funkce předsedy správní rady. Výkonným ředitelem ale zůstane.

Burzovní komise minulý týden ve čtvrtek podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory. Akcie Tesly v pátek v reakci na žalobu zareagovaly téměř 14procentním propadem.

"Domníváme se, že Muskova dohoda s komisí SEC je příznivá pro všechny akcionáře a měla by Tesle umožnit obrátit pozornost zpět k výrobě kvalitních vozů," uvedl analytik Ben Kallo ze společnosti Baird.

K pondělnímu růstu ceny akcií Tesly přispěla i zpráva serveru Electrek, podle které Tesla ve třetím čtvrtletí vyrobila rekordních zhruba 80.000 aut ve srovnání s 53.339 vozy ve druhém kvartálu. Produkce nového elektromobilu Model 3 podle zdroje Electrek obeznámeného se situací dosáhla zhruba 53 000 vozů. To by znamenalo, že Tesla splnila svůj srpnový slib, že ve třetím čtvrtletí vyrobí 50 000 až 55 000 vozů Model 3, upozornila agentura Reuters.