Zápisník Pavla Otta: Hlavně se zalíbit

Andrej Babiš a Miloš Zeman

Andrej Babiš a Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Po hýření přichází střízlivění. I prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem, kteří se po rozsudku v kauze H-System pasovali na zachránce obyvatel domů, si už dávají led na čelo. Po schůzce s justičními špičkami se Zeman k případu nevyjadřuje. A Babiš si spočítal, že odškodněním šedesátky rodin by naštval desítky tisíc dalších lidí – například bývalých klientů zkrachovalé Union banky. Není zkrátka člověk ten, který by se zalíbil lidem všem.

Přesto to někteří politici dál zkoušejí. Okamurovci a komunisté by po úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu už žádné další muže a ženy v uniformách do zahraničních misí neposílali. Přesněji řečeno KSČM by souhlasila jen s akcemi OSN. Ale tam snad nebezpečí nehrozí, nehledě k tomu, že afghánská operace posvěcení Rady bezpečnosti má. A nesleduje strana hlavně to, aby se Česko neangažovalo v Pobaltí a nedráždilo tak Rusko? Nápad SPD je pak z říše sci-fi. Hnutí by patrně začalo s teroristy bojovat až poté, co by překročili státní hranici někde v Beskydech.

Alespoň že Zeman nedávno řekl, že máme na 150 tisíc státních úředníků, zatímco v dobách jeho vlády jich bylo téměř o polovinu méně. Byrokratickému aparátu se na lepší časy zřejmě neblýská. Úředníky prostě nemá nikdo rád.