Zápisník Vladana Gallistla: Podivná jednání

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Obchodní jednání mezi USA a Čínou začínají opět drhnout. A není se čemu divit, protože shoda se bude hledat jen obtížně. Čínský růst v posledních dekádách byl založen nejen na levné pracovní síle, ale i na krádežích vynálezů, například v podobě vynuceného převodu technologií od zahraničních firem, které chtěly na obřím čínském trhu podnikat. Omezit čínskou snahu o kopírování tak znamená přibrzdit čínskou ekonomiku, což se Číně zamlouvat nebude.

Výsledky mohou být dva. Prvním je „mediální“ vítězství amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého čínská strana ukonejší otevřením trhu a větším odběrem komodit od amerických farmářů. K omezení krádeží duševního vlastnictví ale rozhodně nedojde. Druhým je tvrdá obchodní válka.

Investoři spoléhající na burzovní technické indikátory musejí být zmateni. Zatímco takzvaný lednový ukazatel, kdy se vývoj ve zbytku roku řídí výsledkem v lednu, naznačuje dobré časy, tak naopak indikátor Super Bowl velí k opatrnosti. Finále amerického fotbalu Super Bowl totiž vyhrál tým z dřívější ligy AFL New England Patriots. A to znamená, že burzy zamíří dolů.