Zdeněk Pečený: Proutrácejme se k růstu

Nákupní centrum - ilustrační foto

Nákupní centrum - ilustrační foto Zdroj: ctk

Vánoce a Nový rok jsou za dveřmi a jak by nám poradila bankovní rada ČNB, pokud chceme mít napřesrok – alespoň makroekonomicky – lepší rok, musíme se k němu proutrácet.

Levněji už nebude, protože korunu sraženou do kolen umělým oslabením z dílny centrální banky čeká další samovolné oslabení. Tak doufejme, že pokles kupní síly českých střádalů se postará o to, že v létě vyrazí pod stan namísto k Jadranu na Mácháč, aby podpořili domácí ekonomiku.

Pravděpodobnější se ale jeví varianta Jadranu, jen s více za koruny koupenými konzervami z domova. Zatím se sny ČNB plní a zaslouženou předvánoční dovolenou si očividně vybírá vyhlášený příklon Čechů k úsporám. Jistě, je potřeba nakoupit co nejvíce televizorů a fotoaparátů, než je slabá koruna podraží. O to větší vystřízlivění přijde v prvním kvartále roku 2014.

To ale bude až poté, co se bankovní rada poplácá v lednu po ramenou s tím, jak se jim to podařilo rozhýbat.

České banky jsou na tom dobře. Alespoň měřeno indexem zoufalosti, se kterou hledají nové klienty. Je na čase, aby se inspirovaly v zahraničí. V zoufalosti to českým bankám natřela třeba britská banka Halifax, která za přechod k ní nabízí na ruku rovnou sto liber (3250 korun).

Kam se na to hrabou nabídky českých bank bonbonem a balonkem počínaje a pár stovkami, pokud si na založení účtu koupíte poukázku na slevovém portálu, konče. V rámci boje za rozhýbání tuzemské chřadnoucí ekonomiky budou muset tedy české nízko- a vysokonákladové banky v novém roce vytáhnout silnější kalibr.