Zdeněk Pečený: Volte americké aerolinky

Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti

Boeing 767 Delta Airlines na ruzyňském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pro koho je cestování letadlem i v dnešní době všemožných bezpečnostních opatření málo stresující, může zažít pořádný adrenalin s některým stávkujícím dopravcem. Dříve v této disciplíně vynikala především Francie a jiné jižní země Evropy, ale dnes se nechtějí nechat zahanbit ani Němci.

Pravé adrenalinové žně mohli zažít zákazníci společnosti Lufthansa, kteří potřebovali cestovat minulé úterý a pátek. Odborářský svaz palubního personálu s příznačným názvem UFO totiž vyhlásil stávku. Nelíbí se mu, že Lufthansa nechce členům dostatečně zvýšit platy a garantovat jim faktickou nepropustitelnost.

Zrušeno bylo přes patnáct set letů a desetitisíce pasažérů ponechány napospas osudu po celém světě. Řada z nich si příště cestu s německými aeroliniemi velmi rozmyslí. Lufthansu tak adrenalinový týden může přijít pěkně draho. Evropští odboráři si neuvědomují, že současná ekonomická situace není k růstu platů a garanci nepropustitelnosti nejvhodnější, ale oni žijí ve svém světě socialistických jistot, odmítají realitu a vlečou Evropu do ještě hlubší krize.

Pro cestovatele tak bude do budoucna nejlepší – alespoň pro cesty přes Atlantik – zvolit si americké přepravce. Jejich nevýhodou je sice ještě větší posedlost bezpečnostními předpisy, ale zase tam žádné odbory netrpí, takže nestávkují.