Zdeněk Pečený: Všichni do Chorvatska

Dovolená na zaplněné pláži u moře.

Dovolená na zaplněné pláži u moře. Zdroj: ctk

Byl to šok, když se v pondělí objevila zpráva, že nejvíce Čechů letos v létě opět zamíří na chorvatské jadranské pobřeží. Média neváhala a přinesla teplé lidské příběhy o rodinách, které byly v loňském roce v Chorvatsku a kam že to pojedou letos? Ano, do Chorvatska.

Češi jsou totiž jediným národem, který od vzniku turismu nikdy na jadranské pobřeží, jež nyní patří Chorvatsku, nepřestal jezdit. Negativní zprávou pro tuzemské dovolenkáře je ale avizované zvýšení cen, protože Chorvatsko se 1. července stane 28. členem EU a bude cílit na turisty ze západní Evropy.

A jak je Chorvatům vlastní, zacílí na západoevropské návštěvníky zvýšením cen, nikoli kvality poskytovaných služeb. Pro statisíce a miliony českých, polských a slovenských turistů tak může být útěchou zrušení celních kontrol. Paštiky a lovečák už jim nikdo nezabaví.

Pražské burze se nedaří. To by nebylo nic nového. Poslední dobou přicházejí samé negativní zprávy týkající se těch pár firem, co na pražském parketu zůstávají.

Na počátku tohoto týdne si někdejší hvězdy, NWR a Orco, sáhly na padesátikorunovou hranici, a to se kdysi obchodovaly za 630 a 3700 korun. Připomněly tak smutnou pravdu pražských primárních úpisů. Nejvyšší ceny většinou dosáhnou cenou upisovací, popřípadě krátce po vstupu na burzu. Pak už následuje jenom pád.

Zklamala také jistota největší – polostátní ČEZ, který také prožívá ústup ze slávy a navrhuje vyplatit dividendu jen 40 korun na akcii. Ministerstvo financí jako největší akcionář k tomu ale ještě neřeklo poslední slovo.