Německá  ekonomika se zadrhla, bude to mít dopady i na Česko, tvrdí odbornice Lizcová

Video placeholde

Německá ekonomika drhne a ani letos se nedá očekávat zásadní zlepšení. Nejde přitom o jednorázovou krizi, ale spíše o delší trend. Zemi chybí zajímavé technologické startupy a inovace, automobilový průmysl zaostává za konkurencí, zemi sužuje problematická byrokracie. Velké tradiční německé kolosy jeden po druhém zemi opouštějí a stěhují se do zahraničí, naposledy například firma Miele.

Důvodem jsou vysoké náklady na energie, ale i drhnoucí digitalizace. Podle některých komentátorů se chýlí dny Německa coby průmyslové velmoci ke konci. 

 “Ano, situace je vážná, Německo se potýká hned s několika výzvami najednou. Některé ukazatele se lepší jako třeba inflace, ale stále Německo pronásledují faktory způsobující propad ekonomiky. A vláda v řešení tápe,” tvrdí Zuzana Lizcová, odbornice na Německo a vedoucí Katedry německých a rakouských studií z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

Zároveň však Lizcová mírní paniku, podobně se prý o Německu mluvilo už před dvaceti lety, kdy byla země označovaná za nemocného muže Evropy. “Tehdy se dokázala země zvednout, takže bych byla teď opatrná z nějakého věštění konce světa, “ mírní obavy.

Co je pro Němce největší problém?  A daří se zmírnit byrokracii, která stojí v cestě podnikatelům? Co čekat letos a jak celá sitace dopadne na Česko? Nejen o tom mluvila v dalším díle e15 Castu Zuzana Lizcová s Veronikou Jonášovou