Cestování do rizikových destinací v roce 2023

Zdroj: Dreamstime

Všichni milujeme možnost strávit pár dní nebo týdnů odpočinkem a načerpáním energie na dovolené. Pokud se však na cestách necítíme bezpečně, může být docela těžké užít si čas mimo domov a jakékoli neštěstí může způsobit nekonečné drama a stres. Podívejte se, do kterých destinací je riziko cestovat.

Libye

Barevné hlavní město Libye, Tripolis, je skvělým výchozím bodem k prozkoumání země, protože dosud neprozkoumalo tradiční cihlovou medinu, stejně jako zajímavé muzeum Červeného hradu s expozicemi pokrývajícími všechny části historie regionu. Asi 130 km od hlavního města je Leptis Magna, slavné město římské říše. Město Ghadames zapsané na seznamu UNESCO bylo kdysi fénickým obchodním městem a ruiny jeho starověkého divadla, kostela a chrámů jsou dnes hlavní atrakcí. To je jen krátký výčet toho, co můžete v Libyi vidět. Bohužel kvůli nestabilitě, politickému násilí a riziku únosů je tato země skutečně nevhodnou pro cestování.

Dreamstime

Sýrie

V Sýrii stojí za vidění města Damašek, Aleppo či Palmýra. Damašek je jedním z nejstarších nepřetržitě obydlených měst na světě a také kulturním a náboženským centrem Orientu. Za zvláštní zmínku stojí Velká mešita Ummayad z roku 705 n. l. přestavěná z křesťanského chrámu. Dodnes jsou v ní ostatky sv. Jana Křtitele.Palmýra je jedním z nejvýznamnějších a největších komplexů vykopávek na světě. Budovy z doby rozkvětu města kombinují prvky helénistického umění s domorodou aramejskou tradicí. Aleppo si stále zachovává charakter tržního města. Na cestu do této země potřebujete vízům. Kvůli konfliktu a nestabilitě je Sýrie považována za jedno z nejrizikovějších míst pro cestování, proto cestu skutečně zvažte.

Dreamstime

Afghanistán

Afghánistán si spojujeme pouze s válkou. Odhaduje se, že v Afghánistánu existuje více než 20 jazyků a 200 různých dialektů. Obyvatelé Afghánistánu žijí převážně na venkově. Ke vstupu do Afghánistánu potřebujete vízum. Spoustu památek bylo bohužel zničeno. Co však stojí v této krásné zemi za návštěvu? Modrá mešita (Mazar-e-Sharif) – Malebná mešita v provincii Balkh, kde byl údajně pohřben chalífa Ali, bratranec proroka Mohameda. Parkový komplex Babur Kabul Park Gardens, kde se nachází hrobka zakladatele dynastie Mughalů. Jedná se o sérii 15 kaskádových teras, vyrobených v typickém stylu mongolské architektury. Výčet památek je skutečně dlouhý. Vysoká míra terorismu, ozbrojených konfliktů a nestability činí Afghánistán nebezpečným pro cestování, proto je těžké se sem dostat. Nebezpečí zde číhá na každém kroku.

Dreamstime

Severní Korea

Severní Korea zaujímá severní část Korejského poloostrova. Zahraniční turistická výměna probíhá organizovaným způsobem a je omezená. Turistům je území KLDR jen částečně přístupné. Jsou pro ně připraveny 4 propracované trasy s výchozím bodem v hlavním městě Pchjongjangu. Prohlídkový program zahrnuje přírodní, historické i současné objekty země. Kromě Pchjongjangu jsou hlavními turistickými centry země: Mangiende – Kim-Ir-Senovo rodné město, Wonsan – přístav na Japonském moři, Diamantové hory s lázněmi Ondzong-ri a vodopádem Kuronion a Man-mulson hory s jezerem Samilpho. SK je země s uzavřeným režimem a omezeným přístupem pro cizince. Existují vysoká rizika v souvislosti s dodržováním místních zákonů a nejen nad turisty je zde přísný dohled.

Dreamstime

Existuje celá řada dalších zemí, které jsou pro turisty nebezpečné jako Irák, Haiti, Jižní Súdán, Venezuela a další. Nezapomínejte do rizikových destinací zvolit cestovní pojištění. Je vhodné volit specializovanou pojišťovnu a ověřit si podmínky pojistného plnění. Velmi dobré služby pro zkušené cestovatele nabízí třeba ERV Evropská pojišťovna a více informací jak se pojistit najdete zde: https://www.ervpojistovna.cz/cs/cestovni-pojisteni. K tradičním nebezpečím, která na turisty během dovolené v těchto zemích číhají, je třeba přidat sociální nepokoje, nestabilní politickou situaci, vysokou kriminalitu a rozšířenou chudobu. To jsou faktory, které zvyšují riziko zranění osob nebo poškození a ztráty majetku.