Fjord Bohemia zásobuje Čechy kvalitními mořskými rybami z celého světa

Zdroj: Fjord Bohemia

Přestože rybářství má u nás slavnou a dlouhou tradici, v konzumaci rybího masa zůstává naše země na posledních místech. Statistiky hovoří o tom, že ve světě každý člověk zkonzumuje 16 kilogramů ryb ročně. V ČR sice jejich obliba vytrvale roste, ale Češi sní za rok pouhé čtyři kilogramy rybího masa na osobu.

Tento trend se snaží v Česku změnit společnost Fjord Bohemia, která je zaměřená na dovoz a zpracování mořských ryb z celého světa. Hlavním úkolem firmy je dostat k zákazníkům ryby v nejvyšší možné kvalitě. „Norského lososa Češi neustále vnímají jako delikatesu. Dají si lososa třeba jednou za měsíc a chtějí si na této skvělé rybě skutečně pochutnat. Naše firma si stanovila jasný cíl: dostat k lidem výbornou, kvalitní rybu a tomu je podřízeno doslova všechno," prohlásil ředitel Fjord Bohemia Jan Bártl.  

Fjord Bohemia

Společnost vytvořila velmi rychlý a spolehlivý systém logistiky a skladování chlazených a mražených ryb. Právě to je zásadní pro dodržení vysoké kvality. „Do 48 hodin od výlovu tak může k zákazníkům mířit čerstvý norský losos, treska, halibut nebo kalamáry ze severských moří. Z teplých jižních moří pak pražma nebo krevety," podotýká Bártl. 

Fjord Bohemia je významným dodavatelem mořských ryb pro online supermarket Rohlik.cz. Ten je prodává pod privátní značkou Fjoru. Podobný sortiment dodává společnost i do dalších řetězců jako je Kaufland, Lidl nebo Tesco. Ředitel společnosti Jan Bártl je přesvědčen, že vzhledem ke své poloze se naše země může v budoucnu stát se velmocí obchodu s rybami. Stejně tak pokládá za přirozené, že během krátké doby se stanou mořské ryby trvalou součástí českých jídelníčků. Češi se podle jeho názoru nebrání zajímavým receptům a tak i spotřeba mořských ryb v ČR se srovná s ostatními zeměmi.  

Fjord Bohemia

Mořské ryby jsou totiž vynikající surovinou, obsahují množství vitamínů, minerálů i bílkovin. Lze je připravit na téměř neomezené množství způsobů a jejich úprava je velmi rychlá. Rybí maso je totiž velmi jemné. Z ryb se vaří vynikající a slavné polévky, ryby můžeme udit, nakládat, dusit v páře nebo smažit jako řízky. Skvělé jsou karbanátky z rybího mletého masa i minutkové steaky. Výborná je ryba v aspiku, rybí pomazánky nebo saláty.  Gurmáni tvrdí, že úplně nejlepší jsou ryby grilované nebo pečené v celku.