Hluk z ulice ničí zdraví: Vyhněte se mu tímto trikem!

Zdroj: Shutterstock

Bydlíte přímo u silnice nebo vás trápí jiný typ venkovního rámusu? Tak na to pozor! Hluk je považován za jednu z hlavních příčin stresu a zdravotních problémů. Jak si zajistíte klid doma i v duši?

Zvuky do úrovně 70 dB se obvykle považují za bezpečné, i když trvají dlouho. Sluch může poškodit hluk, pokud je na úrovni:

  • 85 dB a trvá několik hodin,
  • 100 dB a trvá alespoň 14 minut,
  • 110 dB a trvá alespoň 2 minuty.

Venkovní kravál se podepisuje i na kvalitě vašeho spánku. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby do vaší ložnice proniklo méně než 30 dB. Školám radí, aby proniklo z venku do tříd maximálně 35 dB.

Hluk a fatální dopady na zdraví

Kvůli hluku můžete trpět na bolesti hlavy, únavu a dokonce i špatné prokrvení srdce. Ještě citlivější jsou pak děti, chronicky nemocní a starší lidé.

Jak se tedy hluku účinně bránit? Jedním z nejlepších řešení je použití akusticky izolačního zasklení, které dokáže snížit hlučnost v interiéru o desítky decibelů!

Co je to akusticky izolační zasklení?  

 

Jedná se o speciální typ zasklení, které je navrženo tak, aby okno co nejlépe tlumilo různé frekvence zvuků. Základem je použití skel odlišné tloušťky a lepených skel, které mají vyšší vzduchovou neprůzvučnost než běžná skla. Důležitá je také správná montáž okna do stavebního otvoru, aby nedocházelo k pronikání hluku přes akustické mosty,“ říká Jiří Weis ze společnosti HELUZ IZOS.

Jak si vybrat správné zasklení?

Pokud chcete mít doma pohádkový klid, vybírejte okna s dostatečně vysokou hodnotou Rw. Ta vyjadřuje, o kolik decibelů se sníží hlučnost v interiéru oproti hladině hluku, která panuje venku. Čím je Rw vyšší, tím lépe okno izoluje. Vysvětlíme si to na příkladu oken IZOS s úpravou ACOUSTIC, která jsou navíc opatřena protihlukovou fólií:

  • Rw hodnota činí 52 dB,
  • hluk na frekventované ulici dosahuje 70 dB,
  • 70 dB - 52 dB = 18 dB.

Výsledných 18 dB si představte jako hodnotu, kterou naměříte v klidné zahradě za bezvětří. Jestliže doma zavřete okna, zajistíte si perfektní klid na čtení, sledování napínavého filmu nebo zasloužený spánek. Báječné vyhlídky, že?

HELUZ IZOS s.r.o.

Chcete dát hluku sbohem? 

Pokud si doma chcete užít klid a mír, neváhejte se obrátit na HELUZ IZOS, aby vám poradili s výběrem nejvhodnějších oken pro váš domov. Uvidíte, jak se vám rázem zlepší kvalita života!

HELUZ IZOS s.r.o.

Zdroje:

HELUZ IZOS
https://www.eea.europa.eu/publications/health-risks-caused-by-environmentalhttps://personal.lse.ac.uk/weinhold/Noise2018_v1.pdfhttps://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/noise