HP-Pelzer dokazuje, že firemní sítě řízené softwarem jsou klíčové i ve výrobních podnicích

HP-Pelzer dokazuje, že firemní sítě řízené softwarem jsou klíčové i ve výrobních podnicích

HP-Pelzer dokazuje, že firemní sítě řízené softwarem jsou klíčové i ve výrobních podnicích Zdroj: Vodafone Czech Republic a.s.

Správa IT infrastruktury na vyšší úrovni, transparentnost procesů i kybernetická bezpečnost. To jsou jen některé z hlavních důvodů, proč se společnost HP-Pelzer rozhodla pro SD-WAN, firemní síť řízenou softwarem.

Digitální transformace je pro firmy dlouhodobě jednou ze strategických priorit, inovování podnikových IT prostředí nevyjímaje. Oblíbeným řešením je v tomto ohledu SD-WAN – v roce 2022 stoupl na celosvětovém trhu zájem o tuto technologii o celých 25 % a v dalších letech ještě poroste. Vyplývá to ze studie MarketScape: Worldwide SD-WAN Infrastructure z roku 2023.

SD-WAN (anglická zkratka pro Software-Defined Wide Area Network) je firemní síť řízená softwarem, kterou lze spravovat z jedné chytré platformy, a to včetně přístupu do internetových a cloudových aplikací. SD-WAN umí předvídat a nasměrovat různé typy provozu přes aktuálně nejvhodnější datové cesty za využití všech dostupných kanálů (4G sítě, pevné připojení, DSL a další), které lze dynamicky volit na základě aktuálních potřeb spojení.

Vyšší kapacita linek i jednoduchá správa

Pro personalizované řešení SD-WAN od Vodafone Business se rozhodla i plzeňská firma HP-Pelzer, která je součástí mezinárodní skupiny Adler Pelzer Group. Společnost patří mezi nejvýznamnější světové dodavatele tepelných a akustických izolantů pro automobilový průmysl. „Vlastní výroba je u nás relativně konzervativní a autonomní, IT infrastruktura a datová konektivita jsou však i v tomto směru důležité. A pro všechno ostatní od komunikace mezi vývojovými a výrobními odděleními až po fakturaci zakázek jsou pak dokonce naprosto nezbytné,“ říká Marek Halámek, ředitel IT společnosti HP-Pelzer pro středovýchodní Evropu, a doplňuje: „Hledali jsme cestu, jak ušetřit, jak být efektivnější a transparentnější z pohledu správy datové konektivity a jak řídit síť na vyšší úrovni.“

V praxi používá firma SD-WAN zejména pro datové propojení jednotlivých poboček a skladů. „Běžným standardem propojení bývají dvě linky, jedna hlavní – aktivní, jedna pasivní – záložní. Druhá jmenovaná funguje pouze v případě výpadku linky hlavní. S SD-WAN jsme ale přešli na režim dvou aktivních linek, jejichž vytížení lze regulovat dle potřeby,“ popisuje řešení Marek Halámek.

Klíčovou výhodou SD-WAN je také možnost spravovat síť prostřednictvím Orchestrátoru bez nutnosti asistence externího specialisty či dodavatele. Marek Halámek v tomto kontextu oceňuje intuitivní ovládání nástroje: „SD-WAN Orchestrátor perfektně sedí na naše Windows technologie. Člověk, který jej ovládá, se nemusí učit žádné složité příkazy, stačí absolvovat jednoduché školení a osvojit si základní principy administrace.“ Jednoduchá správa sítě také umožňuje firmám rychle a efektivně reagovat na krizové situace, například kybernetické útoky.

SD-WAN na míru

Řešení SD-WAN z dílny Vodafone Business dostávají zákazníci z řad firem přesně na míru jejich potřebám: „Je zřejmé, že různé firmy mají různé nároky na řešení, včetně například toho, kolik lokalit bude propojeno, jaká kapacita bude potřeba, jaké aplikace v rámci sítě chtějí využívat a podobně. To vše a mnoho dalšího dokážeme zohlednit, aby implementace byla maximálně rychlá a následné používání efektivní,“ říká Petr Vyšata, Business Development Manager ve společnosti Vodafone Business.

Marek Halámek tato slova z pozice zadavatele potvrzuje: „Naše lokality jsme k síti SD-WAN připojovali postupně. Technologii jsme od Vodafonu dostali již předkonfigurovanou, takže návštěva technika byla nutná jen na prvních dvou lokalitách, kde jsme zároveň zaučili i našeho vlastního technika. Zapojení na zbylých místech jsme pak již zvládli bez potíží sami. Vše proběhlo hladce bez a výpadků.

Pokud i vy zvažujete modernizovat svou firemní IT infrastrukturu, SD-WAN od Vodafone Business by mohlo být řešení vhodné právě pro vás. Ať už je vaší prioritou zjednodušit systém podnikové sítě, ušetřit náklady na externí administraci nebo posílit kyberbezpečnost, s SD-WAN můžete všech těchto cílů dosáhnout snadno a rychle.