Jak se obléct na lyžování?

Zdroj: The North Face

Začínáte s lyžováním? Nebo už vaše staré oblečení nevyhovuje a hledáte nové oblečení na lyžování? V obou případech je užitečné provést malý přehled dostupných možností. Koneckonců, na sjezdovku nevyrazíte v džínách nebo městské bundě. Podmínky na svahu i potřeba co největšího pohodlí při lyžování vyžadují speciální řešení.

Ačkoli se může zdát, že nákup samostatného oblečení na lyžování je přehnaný, věřte, že to budou jedny z nejlépe vynaložených peněz na zimní sporty. Pokud si chcete lyžování užít naplno, vyplatí se na něj dobře připravit. Se správným lyžařským oblečením si lyžování užijete naplno bez ohledu na počasí, ať už svítí slunce, nebo fouká sněhová bouře a studený vítr.

Jak začít?

Začněte samozřejmě teplým termoprádlem. Pokud se věnujete jiným venkovním aktivitám nebo zimním sportům, určitě máte zimní termoprádlo. Pokud ne, vyplatí se vybavit se správnou sadou. Jedná se o základní oděv, který vám zaručí vysokou úroveň pohodlí a jednoduše vám zajistí větší komfort. Úkolem termoprádla je také udržovat správné podmínky přímo u pokožky. Rychle odvádějící vlákna znamenají, že i když se zahřejete, funkční mikiny dámské a pánské rychle odvedou vlhkost do další vrstvy oblečení a neochladí vás. Kromě spodního prádla je užitečná také hřejivá vrstva. Velmi oblíbené jsou tenké mikiny na zip, které umožňují rychlou regulaci teploty při sezení na lanovce i při sjezdu. Pro ty, kterým je zima, je velmi dobrou volbou silnější mikina nebo dokonce péřová bunda. Dobrou volbou může být také lehká zateplená vesta The North Face.

The North Face

Nakonec byste měli zvolit vhodnou bundu a kalhoty. Za pozornost stojí modely určené pro lyžování. Mají totiž řadu charakteristických vlastností, díky nimž je jejich používání při lyžování pohodlnější. Nezbytnou součástí bund je sněhová ochrana. Jedná se o pruh materiálu, který po upevnění zabraňuje vniknutí sněhu pod bundu v případě pádu nebo jízdy v hlubokém sněhu. Je vhodné zkontrolovat, zda je kapuce bundy kompatibilní s lyžařskou helmou. Jinak bude ve sněhové bouři nepoužitelná. Dobré lyžařské bundy mají také další kapsy na skipas nebo přihrádku v rukávu, kde můžete mít hadřík na čištění skel brýlí. Dobré pánské a dámské lyžařské kalhoty jsou naopak nutně vybaveny vnitřními nohavicemi, které důkladně obepínají lyžařské boty a poskytují ochranu proti sněhu. Kromě toho jsou často používány ventilační otvory na zip. Je to skvělý doplněk pro všechny slunečné dny. Další velmi oblíbenou variantou lyžařských kalhot jsou šle nebo možnost sepnutí kalhot společně s bundou. Získáte tak funkční lyžařskou kombinézu.

Jak lyžařské bundy pánské a dámské, tak lyžařské kalhoty mohou být v zateplené verzi (a ty jsou pro lyžování nejčastější volbou) nebo pouze s nepromokavou membránou. Druhá varianta je univerzálnější, ale v tomto případě je třeba pamatovat na dostatečně teplé spodní prádlo a střední vrstvu. Membrána vás účinně ochrání před promoknutím nebo prochladnutím, ale sama o sobě neposkytuje dostatečnou izolaci v chladných dnech.

The North Face

Na co nezapomenout?

Základem lyžařského oblečení je samozřejmě dobře padnoucí bunda a kalhoty, ale nezapomínejte ani na zbytek. Teplé rukavice, kukla pod helmu a v neposlední řadě silné a především vysoké ponožky do lyžařských bot jsou jen některé z těchto položek. Přední horské a outdoorové značky naštěstí usnadňují výběr správných modelů. Lyžařské kolekce nabízejí oblečení navržené speciálně s ohledem na lyžaře. Široká nabídka modelů ve specializovaných obchodech, jako je 8a.cz znamená, že si můžeme vybrat ten správný model nejen z hlediska funkčnosti, ale i střihu nebo barvy. Správná příprava na lyžování ještě nikdy nebyla tak snadná!

The North Face