Jak si v domácnosti zařídit pohodové klima po celý rok?

Při výběru klimatizace se vyplatí obrátit na odborníky

Při výběru klimatizace se vyplatí obrátit na odborníky Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Luxus pro bohaté, hlučná obluda nebo nenasytný žrout energie? To už o moderních klimatizacích zdaleka neplatí. Mnohé z nich jsou cenově dostupné, tiché a energeticky úsporné. Stávají se tak ideálními společníky nejen pro horké letní dny.

I když si většina z nás ráda užije hřejivé sluneční paprsky někde u vody, doma chceme mít teplotu tak akorát. S klimatizací to jde snadno zařídit. „Klimatizace toho teď umí daleko víc než dřív a jsou mnohem dostupnější. Díky tomu už nejsou jen doménou kancelářských budov nebo obchodních center. Lidé si je stále častěji instalují i do svých bytů a rodinných domů,“ říká Martin Křenek z Centra služeb PRE.

Práce všeho druhu – klimatizace chladí, topí a čistí vzduch

Nástěnná klimatizace je tepelné čerpadlo, které umí efektivně chladit i topit. Poslouží vám tedy po celý rok. Navíc dokáže snížit vlhkost vzduchu, čímž zabraňuje vzniku plísní.

Díky filtrům si klimatizace standardně poradí s prachem, někdy i s toxickými látkami nebo pachy, které mohou způsobovat únavu a migrény. Další filtry dokážou zničit bakterie nebo zachytit roztoče, takže je ocení i alergici.

Klimatizace představuje komfortní řešení pro regulaci teploty po celý rokKlimatizace představuje komfortní řešení pro regulaci teploty po celý rok | Pražská energetika, a.s.

Nástěnnou, nebo mobilní?

I přes pestrou paletu dostupných modelů zůstává základní otázka při pořízení klimatizace stále stejná: nástěnnou, nebo mobilní?

Nástěnná klimatizace je dražší, ale výkonnější. Skládá se z vnější jednotky, která se dá umístit například na venkovní stěnu či na střechu, a z 1–5 vnitřních jednotek. Klimatizace s jednou vnitřní jednotkou se označuje jako splitová, s více jednotkami jako multisplitová.

K výhodám nástěnné klimatizace patří hlavně vysoká účinnost chlazení – jedna vnitřní jednotka stačí pro prostor s plochou až 80 m2. K dalším plusům se řadí prostorová nenáročnost, nízká spotřeba a tichý chod.

Naopak nevýhodou jsou o něco vyšší počáteční náklady.

Mobilní klimatizace představuje jednoduché, rychlé a levné řešení. Nevyžaduje odbornou montáž ani stavební úpravy. Prostě ji zapojíte tam, kde potřebujete, a hned ji můžete začít používat. Další výhodou je, že ji lze umístit i tam, kde může být s nástěnnou klimatizací problém, například v památkově chráněných budovách.

K jejím nevýhodám patří obvykle vyšší hlučnost, nutnost vyřešit odvod horkého vzduchu a hlavně nižší účinnost chlazení. Mobilní klimatizace jsou vhodné pro prostory o ploše max. 25–35 m2.

Venkovní klimatizační jednotku lze umístit na balkon, lodžii, střechu i fasáduVenkovní klimatizační jednotku lze umístit na balkon, lodžii, střechu i fasádu | Pražská energetika, a.s.

Co zvážit před koupí?

Klimatizaci si nekupujeme každý den, a tak je dobré nestřílet naslepo. Přirozeně nás zajímá cena, ale doporučujeme nevybírat jen podle ní. Které další parametry se vyplatí sledovat?

Chladicí výkon: Běžné klimatizační jednotky s výkonem kolem 2,5 kW ochladí místnost cca do 70 m3. Pro větší prostory je potřeba větší výkon.

Spotřeba energie: Díky energetické třídě (A+++ až G) můžete spotřebu daného modelu snadno porovnat s ostatními. Koeficienty COP a EER udávají poměr výkonu a příkonu – čím vyšší hodnota, tím účinnější zařízení.

Hlučnost: U běžných modelů se hlučnost vnější jednotky pohybuje kolem 45–52 dB, u vnitřní jednotky je to 25-40 dB. Pokud uvažujete o pořízení klimatizace do ložnice, nemějte obavy, tichý/noční režim bývá u moderních jednotek standardem.

Při výběru klimatizace se vyplatí obrátit na odborníkyPři výběru klimatizace se vyplatí obrátit na odborníky | Pražská energetika, a.s.

PRE nabízí výhodné financování i slevu na elektřinu

V Centru služeb PRE vám naši odborníci s výběrem klimatizace zdarma poradí. Doporučíme vám model s optimálním výkonem, spotřebou a funkčností.

Zpracujeme vám cenovou nabídku na zařízení, instalaci rozvodů a připojení zařízení na elektřinu. Klimatizaci si od nás můžete pořídit i na splátky bez navýšení.

Navíc vám nabídneme speciální produkt PRE PROUD KLIMA se slevou na elektřinu ve výši 3 500 Kč.

Těšíme se na vás v Centru služeb PRE, Jungmannova 747/28, Praha 1, každý všední den od 9 do 18 hodin.

Chcete se na cokoli zeptat? Napište nám na adresu tepelnestudio@pre.cz nebo zavolejte na 267 053 646.

Další informace najdete na pre.cz/klima.